Personligt

Whats app, Brian?

Facebook sagde nej tak, Brian Acton tjente tre milliarder dollars.

Brian og Tegan arbejdede hos Yahoo på samme tid, men fandt sammen, da de mødtes på Sundance-filmfestivalen og havde taget en "Hvem er du i Harry Potter"-test. (Brian var Ron, Tegan var Hermione). De har doneret over en milliard dollars til velgørenhed. Foto: Actonfamilygiving.org

Den, der ler sidst, ler bedst. Programmøren Brian Acton søgte i sommeren 2009 job hos både Twitter og Facebook og fik, trods erfaringer fra både Apple og Yahoo, afslag. I dag er han en af Silicon Valleys rigeste, og alene i velgørenhed har Brian Acton doneret over en milliard dollars.

Afslaget slog ikke Acton ud. Han gik sammen med en ven fra Yahoo, Jan Koum, og grundlagde WhatsApp. Deres startup skulle snart blive verdens største skybaserede meddelelsestjeneste.

Bare fem år senere solgte de virksomheden til selvsamme Facebook, der ikke havde villet ansætte Acton, for 18 milliarder dollars. Det gav Acton en formue på omkring 3 milliarder dollars – og det siges at have ærgret Mark Zuckerberg lidt. I dag er Brian Acton bestyrelsesformand for Signal Foundation, en nonprofit-organisation, der arbejder med beskyttelse af personoplysninger og datasikkerhed.

Så hvad kan vi lære af denne historie? At ansættelsessamtaler er vanskelige, både for den, der formulerer spørgsmålene, og for den, der forsøger at svare rigtigt. At man ikke skal lade sig slå ud af et nej eller to. Og at intet er bedre end en rigtig god revanche.

Publiceret 07.09.2020