Personligt

”Vi tror på mange små revolutioner”

Enorme mængder plastik bliver dagligt skrottet. Ud over at være dårligt for både klima og miljø, er det også en elendig forretning bare at afbrænde vores plastik. Og vi kan blive meget bedre til at genanvende det, mener iværksætterne bag designvirksomheden SMALLrevolution, der laver lækre møbler af 100 procent genanvendt plast.

Mie Mogensen og Arendse Baggesen
Mie Mogensen og Arendse Baggesen mødte hinanden i et projekt, hvor de ville skabe feminine byrum. De endte i stedet med at skabe designgenstande af 100 procent genbrugt plast.

Omgivet af smeltede stomiposer, mayonnaiselåg, kosmetikemballage og gasrørsledninger i en nedlagt kaserne på Teaterøen i København sidder iværksætterduoen Mie Mogensen og Arendse Baggesen.

De står bag designvirksomheden SMALLrevolution, der skaber cirkulære designprodukter af 100 procent genanvendt plastik.

– Vi tror på de mange små revolutioner frem for den store tunge, siger Mie Mogensen.

Danmark er et af de lande i Europa, der smider mest plastik ud per indbygger samtidig med, at vi også er nogle af dem, der er dårligst til at genbruge det.

I en rapport fra Innovationsfonden og konsulenthuset McKinsey vurderes det, at hvis Danmark kan sænke sin plastikimport og i stedet satse på at genbruge det, kan det give en årlig kontant gevinst på mindst 1,6 milliarder kroner.

Iværksætterduoen holder til på øverste sal i en gammel kaserne på Teaterøen i København.

Mie Mogensen

Bosat: København, Østerbro

Uddannelse: MA Kommunikation, RUC og MFA New Genres, San Francisco Art Institute

Karriere: Projektledelse og facilitering indenfor udvikling af byrum. Har i en årrække arbejdet som konceptudvikler i kommunikationsbranchen. De sidste fem har Mie arbejdet og undervist i Californien, Island, London og senest i København, hvor hun bor med sine to børn.

Skjult talent: At kunne se det humoristiske i det svære og dermed næsten altid en udvej, der fører noget godt og nytænkende med sig.

Motto: Det skal nok gå alt sammen og går det ikke, så går det nok alligevel. Op på den hest.

Og yderligere ca. 200 millioner kroner kan spares på at eksportere plastaffald til genbrug.

Det er netop produktionskæder, som SMALLrevolution efterstræber – hvor affald omdannes til en ressource.

Og i virksomhedens kulørte lokaler står beviset på, at det kan lade sig gøre. Langs den ene væg tårner stabler af deres til dato bedst sælgende produkt ’Mabel’ sig op, en skammel eller et sidebord, der mest af alt ligner et produkt skabt i douche granit. Og på gulvet ved siden af et skrivebord står en kæmpe sæk med lilla emballage fra Rudolph Care kosmetikprodukter.

– Vi afprøver hele tiden nye farver og plastik-sammensætninger, og det der er næste projekt, siger Arendse Baggesen og peger på sækken.

Rundt på kontorets borde står krukker, hvis farverige indhold matches af kontorfællesskabets kulørte vægge.

– Det her er låg fra Aqua D’or flasker, siger Arendse Baggesen og lader fingrene glide igennem, hvad der mest af alt ligner en krukke fyldt med små turkiser.

– Og det her er mayonnaiselåg fra Gråsten, og den rosa der i posen er stomiposer.

Alle deres produkter er lavet af 100% genanvendt PE-plastik. Hvert produkt er produceret af én plasttype, for blandes de forskellige plasttyper, kan produktet ikke smeltes om og bruges igen.

Syv liv

Designeres mulighed for at bidrage med konkrete løsninger på nogle af tidens største ressourcemæssige problemstillinger er en helt grundlæggende motivationsfaktor for Mie Mogensen og Arendse Baggesen. Og de to iværksættere – der kalder deres virksomhed for en atypisk designvirksomhed – er i dag på mange måder lige så drevet af det politiske som af ønsket om at skabe lækkert design, fortæller de.

SMALLrevolutions første og stadig bedst sælgende produkt er den multifunktionelle skammel navngivet Mabel.

– Vi har en dagsorden, vi gerne vil skubbe til, samtidig med, at vi gerne vil skabe nogle smukke produkter, siger Mie Mogensen, og Arendse Baggesen tilføjer:

– Der er så sindssygt meget plastik, der bare bliver afbrændt eller deponeret. Men vi vil gerne vise, at plast er et flot og brugbart materiale.

Ifølge SMALLrevolution har plastik syv liv i sig, hvorfor de mener, at det i virkeligheden er et ”mega bæredygtigt” materiale, der blot har fået et rigtig dårligt ry, da vi ikke har været i stand til ordentligt at håndtere det. 

Det atypiske ses også i de to kvinders baggrund. Hvor Mie Mogensen er uddannet inden for bystudier og billedkunst, kommer Arendse Baggesen direkte fra en stilling i Erhvervsministeriet og to bestyrelsesposter, hvor hun har arbejdet med og rådgivet om bæredygtige strategier.

Fra byudvikling til genanvendt PE-plastik

Da SMALLrevolution blev skabt for lidt over et år siden, var planen endnu ikke at skabe cirkulære designprodukter ud af genbrugt plast.

Arendse Baggesen og glas fyldt med granuleret plast
SMALLrevolutions farverige kontor matches af de mange glas fyldt med granuleret plast fra blandt andet smeltede stomiposer, mayonnaiselåg og gasrørsledninger.

Arendse Baggesen

Bosat: Frederiksberg

Uddannelse: Can.scient.soc i offentlig administration fra RUC

Karriere: Som nyuddannet arbejde Arendse i London som bæredygtigheds-analytiker i en konsulentvirksomhed. Senere arbejde hun i Erhvervsministeriets Ledelsessekretariet med organisationsudvikling og projektledelse.

Skjult talent: At kunne tale med ‘gud og hver mand’.

Motto: Fejl er godt og lærerigt.

– Vi var fire kvinder, der startede med at ville lave feminine byrum. Og heri fandt vi ret hurtigt ud af, at vi gerne ville arbejde med plastik, fordi det skulle være et materiale, der kunne fungere både indendørs og udendørs, siger Mie Mogensen.

Ambitionen var fra begyndelsen at arbejde med bæredygtighed, og da det blev besluttet, at møbelmodulerne til de feminine byrum skulle skabes af genanvendt plastik, blev det vejen til en fascination af materialet.

Og da de først var gået ud ad den tangent, blev ambitionen om at skabe feminine byrum erstattet af drømmen om at kunne skabe design af genanvendt plast. 

Siden da er det løbet hurtigt, rigtig hurtigt, og de fire kvinder er blev reduceret til to, Mie og Arendse, SMALLrevolution blev skabt og her bare lidt over et år senere, har de to iværksættere nu tre ansatte, hvilket også er blevet gjort muligt med støtte fra Innovationsfonden.

Ud i verden

I dag henter de alt deres plastaffald i Midtjylland, men ambitionen er selv at kunne være dem, der leverer plastaffaldet, som de blandt andet forsøger sig med lige nu med samarbejdet med Rudolph Care, hvor kosmetikemballagen ikke først skal forbi en plastlosseplads.

– Vores produktionskæde er ret simpel, og den kan og skal gøres endnu enklere. Når den er så enkel, kan vi også begynde at plante den andre steder, siger Mie Mogensen.

Alle deres produkter produceres lokalt, og sådan skal det fortsætte med at være. Men med kunder i blandt andet Australien og Sydkorea skal produktionskæden også kunne flyttes ud til andre steder, så det bæredygtige består.

– Vi har jo en løsning, der er relativt nem at replicere og set fra et produktmæssigt perspektiv, er måden vi producerer på også ret billig, når først man har værktøjerne, siger Mie Mogensen.

Mie Mogensen og Arendse Baggesen
Iværksætterduoen kalder sig selv for en atypisk designvirksomhed.

Og der er ikke bare i Australien og Sydkorea, der er bud efter deres produkter. Herhjemme har en række store designvirksomheder prikket dem på skulderen og inviteret til samarbejde og så har Selfridges, en kæde af luksus stormagasiner i Storbritannien kontaktet dem, og forhåbentlig vil deres produkter snart kunne købes på blandt andet Oxford Street i London.

– Vi er ikke store nu, men det bliver vi, siger Arendse Baggesen med fasthed og overbevisning i stemmen.

Fremtidens produkter

I dag producerer de møbler af genanvendt plastik, som de drømmer om, at forbrugerne kan have med sig i så lang tid som overhovedet muligt, fortæller Mie Mogensen.

– Vi kunne godt tænke os, at man har et forhold til det her stykker plastik resten af livet, siger hun og peger mod de mange stablede skamler.

– Altså forstået på den måde, at det kan være, at det starter ud som en højstol, og så får man det lavet om til et skrivebordsmøbel, når man begynder i skole – at man devoter sig til det samme materiale livet igennem.

Og på den måde læner det sig lidt op ad tidligere tiders forbrugere, mener de, hvor man for eksempel ikke smed den lange kjole ud, fordi moden gik videre til lårkort, men i stedet syede den om og eller måske farvede den om.

Mie Mogensen og Arendse Baggesen
Mie Mogensen og Arendse Baggesen drømmer om at skabe en plastrevolution ikke bare herhjemme men også langt uden for Danmarks grænser.

– Lige nu er den her skammel fed, fordi den er moderne, men om 10 år skal den måske se anderledes ud. Eller også er der noget andet, folk hellere vil have, og så vil vi kunne skabe noget nyt af det gamle, siger Mie Mogensen og fortæller, at selv om SMALLrevolutions i dag fokuserer på at producere borde og skamler, så er ambitionen for fremtiden også at skabe noget ’need to have’.

– Vi drømmer for eksempel om at lave shelters ud af genanvendt plast på steder, hvor der allerede er en masse plastikaffald – som for eksempel flygtningelejre – og så lægge produktionskæden der, siger Mie Mogensen.

Og så drømmer de om for alvor at tage det cirkulære system med ind i designprocessen. 

– Hvis vi virkelig skal batte noget på den der miljø-agenda, skal vi jo ind at tage de største virksomheders plastikaffald, siger Arendse Baggesen.

Lige nu udstilles deres produkter blandt andet i Industriens Hus i København, hvor virksomheder kan få syn for, hvordan deres plastaffald kan omdannes til lækre møbler til for eksempel kontoret.

Tekst: Gry Koefoed Foto: Simon Læssøe

Publiceret 07.01.2021