Kultur

Verdens bedste ledere?

Marcelo Bielsa. Foto: Action Plus Sports/Alamy Live News

Kan verdens virksomhedsledere lære noget af idrætten?

En fodboldleder, der har fået stor opmærksomhed for sin innovative måde at opbygge et velfungerende hold på, er Leeds-træner Marcelo Bielsa – også kendt som El Loco (Galningen) for sin mildest talt intense personlighed og agile ledelsesform.

Bielsa har Chiles og Argentinas landshold på meritlisten, han førte Athletic Bilbao til finalen i Europa League og løfter nu Leeds til nye højder i Premier League. The Guardian har analyseret trænerens ledelsesstil, her er nogle fantastiske eksempler:

• Træningsanlægget havde en pool på 25 meter, som man ikke havde haft råd til at fylde op i flere år. Bielsa investerede 2,5 millioner kr. i at renovere poolen og fylde den. ”Det handler om psykologi. Hvad siger det om os som klub, hvis vi ikke engang har penge til at fylde poolen?”

• Om aftenen sender han opmuntrende og rosende ord på Whatsapp om, hvad der var bedst til den seneste træning, så spillerne kan sove med en positiv følelse. Kritik sender han tidligere på dagen.

• Hver dag sender han også artikler og godbidder fra de psykologiske selvhjælpsbøger, han konstant læser. Hvis bare én spiller tager noget nyt til sig, har det været det værd.

• Bielsa ombyggede parkeringspladsen ved træningsanlægget, fordi den var så trang, at det ødelagde spillernes humør og koncentration.

• Og han fik malet en blå streg på gaden fra sit hus hen til træningsarenaen, så han slap for at koncentrere sig om vejen, når han cykler til arbejde.

Kort sagt: employer branding i verdensklasse.

Publiceret 02.11.2020