Innovation

Verden i billeder

Den finske satellit-startup ICEYE sigter mod stjernerne, bogstavelig talt. Planen er før 2021 at have et netværk med 18 satellitter i rummet, der kan fotografere ethvert sted på jorden med radar – fire gange om dagen, i mørke og gennem skyer.

ICEYE_SAR_Satellite

Det er et teknologisk gennembrud, der også har fanget investorernes interesse. I løbet af efteråret afsluttede man en indsamlingsrunde på 540 mio. kr. – et større tilskud til kassen, end man havde håbet på – og den samlede finansiering er nu på knap 950 mio. kr.

Historien om ICEYE begyndte allerede på Aalto Universitet i Esbo, da Pekka Laurila og Rafal Modrzewski fik idéen om at bygge små satellitter for bedre at kunne overvåge den arktiske is.

Pekka Laurila og satellit
Pekka Laurila. Foto: Jussi Ratilainen

– Vi opdagede, at der ikke er nogen, der producerer billedmateriale hurtigt og sikkert fra hele verden, har Pekka Laurila, virksomhedens strategichef, tidligere fortalt.

ICEYE blev grundlagt i 2015 og har i dag 200 ansatte i Finland, Polen og USA. Hovedkontoret ligger stadig i Esbo. Virksomheden bygger på at kombinere en særlig type radarbilleder – synthetic aperture radar eller SAR – med små, billigere satellitter. Planen er at sende 13 satellitter op ud over de fem, der allerede er i rummet.

– Udviklingen går rasende hurtigt. Vi kan faktisk omprogrammere den hardware, der allerede er i omløb, for at muliggøre nye tjenester, siger adm. direktør Rafal Modrzewski.

Virksomhedens satellitter kan allerede nu levere billeder med en så høj opløsning, at man kan skelne en bil fra en anden på vejen. Og når man opsender flere satellitter, vil det forbedre kvaliteten yderligere.

United_States_New_York_City
New York

ICEYEs billeder er blandt andet blevet brugt i forbindelse med naturkatastrofer. Ifølge CNBC anslår Dr. Mark Matossian fra ICEYEs amerikanske division, at markedet med radarbilleder er flere milliarder dollars værd.

I oktober åbnede ICEYE dele af sine arkiver for offentligheden, og over 18.000 billeder blev tilgængelige for ikke-kommercielle formål. Filerne kan downloades og åbnes med GIS-programmer som Google Earth Pro og give enhver et overblik.

– Vi er her for verdens beslutningstagere, computerbrugere og andre, for at gøre verden til et bedre sted. ICEYEs arkiv giver et enestående billede af jorden. Og vi opfordrer jer til at udforske den sammen med os, siger Rafal Modrzewski.

United_States_Mount_St_Helens
United States. Mount St Helens
Gulf_of_Oman_Oil_Spill_Front_Altair_Tanker_
Gulf of Oman. Oil Spill Front Altair Tanker
Antartica_Thwaites_Glacier_
Antartica. Thwaites Glacier
Croatia_Galesnjak_Island_
Croatia. Galesnjak Island

Billede: ICEYE

Publiceret 28.01.2021