Kultur

Under læselampen hos verdens superiværksættere

Bild: Facebook/Mark Zuckerberg

De må være nogle af vor tids mest visionære iværksættere. Men når det gælder inspiration, søger Amazon-grundlæggeren Jeff Bezos, Teslas CEO Elon Musk og Microsofts Bill Gates efter de samme kulturelle rødder. De er alle blevet inspireret af stoicismen – en filosofisk retning, der er grundlagt i det antikke Grækenland, og som går ind for ligestilling, tapperhed og selvbeherskelse.

Og alle tre takker især én bog for deres succes: Det er den romerske kejser og filosof Marcus Aurelius' Meditationer, der har en særlig plads i bogreolen.

Meditationer er en samling af 12 notesbøger, som Aurelius skrev – først og fremmest til sig selv som støtte for sin egen udvikling. Den består hovedsageligt af citater – nogle er en sætning lange, andre flere sider. Notaterne menes han at have gjort i Sirmium, det nuværende Serbien, hvor kejseren i årene 170-180 tilbragte meget tid med at planlægge militære fremrykninger.

Men han reflekterede også over, hvad der giver mental styrke i en uforudsigelig verden, og hvordan han bedst lever sit liv – spørgsmål, der er relevante selv 1.850 år senere.

”Opfør dig ikke, som om du ville leve i 10.000 år. Døden hænger over dig. Når du lever, når livet er i din magt, skal du være god,” skrev han blandt andet.

Aurelius er meget omtalt i blandt andet USA, hvor kendte virksomhedsledere ofte citerer hans indsigt i moral, liv og død og betydningen af sandhed og tilfredshed. Blandt dem er forretningsmagnaten Warren Buffet og Facebook-grundlæggeren Marc Zuckerberg, der har taget kejserens ord om ikke at leve over evne til sig.

Publiceret 11.02.2020