Økonomi

Udadvendt personlighed = høj løn

Ekstrovert? Tillykke, så har du en bedre chance for at få et vellønnet job.

mand med megafon
Foto: Shutterstock

De er velformulerede, ambitiøse og virker til aldrig at have et problem med at håndtere en vanskelig kunde. Mennesker med såkaldt udadvendt personlighed har visse fordele i arbejdslivet. De har tilmed 25 procent større chancer end andre for at lande et højtlønnet job, viser et britisk metastudie udført af sociologer og psykologer ved University of Cambridge og University of Kent.

Forskerne var nysgerrige efter, hvad der ud over kognitive evner som intelligens og god hukommelse påvirker ens karriere. Ved at analysere over 90 allerede offentliggjorte undersøgelser kom de frem til, at udadvendte personlighedstræk – såsom sociale færdigheder og god selvtillid – i kombination med høj selvtillid og positivitet har afgørende betydning for karrieresucces. Men nøjagtighed – et personlighedstræk, som ikke altid tilskrives de ekstroverte – var også et plus ifølge forskerne. Hvis man er grundig og organiseret, har man 20 procent større chance end andre for at få sig en stilling med høj løn.

At være udpræget introvert kan dog have andre fordele. Stille og detaljeorienterede personer overgår ofte forventningerne hos ledere og investorer, når de lander i en lederposition, bemærker tidsskriftet The Economist. Så er det heldigt, at der er nogenlunde lige mange af hver type. Ifølge Karl Moore, lektor ved McGill University i Canada, som har specialiseret sig inden for personlighedstyper, er omkring 40 procent af os ekstroverte, og lige så mange introverte. De sidste 20 procent har træk fra begge typer, hvilket bl.a. gør dem til fremragende sælgere.

Publiceret 27.04.2021