Personligt

Tele­branchens drillepind

Selv havde Peter Mægbæk ikke forestillet sig et arbejdsliv som iværksætter, men i dag har hans skabertrang manifesteret sig i en række succesfulde tele- og bredbåndsvirksomheder. Nu befinder han sig lige i den position, han har arbejdet sig hen imod.

Peter Mægbæk
Peter Mægbæk er en rigtig handelshøjskoledreng. Han er cand.merc fra Handelshøjskolen i Aarhus, og har efterfølgende suppleret med en MBA.

Peter Mægbæk er blevet kaldt telebranchens drillepind efter at have startet bredbåndsvirksomheden Fullrate, mobilselskabet Plenti og senest endnu en bredbåndsvirksomhed, Fastspeed.

Kalder man ham serieiværksætter, trækker han lidt på det og siger, at det er han blevet kaldt før, men det er ikke sådan, han ser sig selv.

Faktisk havde han slet ikke set sig selv som iværksætter, snarere tværtimod.

– Jeg troede, at jeg skulle have en karriere i TDC eller en anden stor dansk virksomhed, siger Peter Mægbæk.

Og sådan startede han da også ud, men efterhånden gik det op for ham, at han ikke er en ’corporate man’.

– Jeg havde ofte svært ved at forlige mig med beslutninger, jeg ikke var enig i, eller hvor jeg syntes, at tingene ikke rykkede hurtigt nok, fortæller Peter Mægbæk.

Et nyt selvbillede

I 2005 tog han et opgør med sit selvbillede og sprang ud som iværksætter sammen med fire andre kolleger fra internetvirksomheden Cybercity og startede bredbåndsvirksomheden Fullrate.

Peter Mægbæk
Peter Mægbæk beskriver sig selv som en entreprenør, der er med til at sætte ting i gang.

Peter Mægbæk

Bosat: Bor i Rungsted Kyst med sin Hustru Gitte og Deres 2 døtre

Uddannelse: Cand. merc. & Executive MBA fra CBS

Karriere: Produktchef, TDC Internet 1997–2000; Product Manager & Markedschef, Cybercity 2001–05, Stifter & direktør Fullrate 2006–13, CEO, Viasat/MTG DK 2013–15; CEO & Stifter, Plenti 2015-18; Aktiv stifter, investor og bestyrelsesformand i FastSpeed, Travel Operations, Flextribe, NPS.Today, Cittros, IZara, Sprint 365, Travel Operations, Ambitlocker & TestaViva.

Skjult talent: Er en stærk Pizzabager, der kunne åbne eget pizzeria, hvis alt andet gik galt.

Motto: Fokuser på at lykkes med få ting hurtigt, frem for med mange ting langsomt (eller aldrig).

Fun fact: Elsker Italien og drømmer om at være bosat der om 10-15 år.

Visionen var at sælge simple bredbåndsløsninger. Konceptet fik hurtigt vind i sejlene, men IT Factory skandalen fik desværre ad omveje konsekvenser for virksomheden.

– Vi nåede desværre aldrig derhen med Fullrate, som visionen var, da vi endte med at måtte sælge til TDC Internet i 2009.

Men til trods for, at Peter Mægbæk ikke følte, at han var nået i mål med sin første startup, havde han efter endnu en tid tilbage som corporate man mod på endnu en runde som iværksætter.

– Jeg havde fundet ud af, at nogle af de ting, der kunne være virkelig tunge i corporate-verdenen, kunne være legende let i en entreprenant selvstændig verden.

Han fascineres dog til stadighed over den muskelkraft, man har i store virksomheder.

– Jeg har stor fornøjelse af at samarbejde med de helt store virksomheder, hvilket jeg blandt andet gør i TestaViva, hvor jeg som bestyrelsesformand arbejder tæt sammen med Top Danmark, AL-Bank og Nordea, som alle er medejere og sidder med i bestyrelsen. Når vi får sat ting i gang, rykker vi virkelig, fortæller Peter Mægbæk.

Endnu en omgang

Så han tog endnu en runde som iværksætter, inden for den skole, han med egne ord beskriver, han lidt ufrivilligt har gået i, og som er blevet hans metier og startede mobilselskabet Plenti, som senere blev opkøbt af TDC.

– Jeg synes, det har været skægt at se, hvordan man som lille startup kan udfordre markedet og navigere rundt imellem de store, fortæller Peter Mægbæk og fortsætter:

– Det er nemmere for mig at løbe igennem benene på de store end for så mange andre, fordi jeg kender markedet og de andres svagheder.

Men Peter Mægbæk har ikke udelukkende brugt det, han selv kalder for et grundlæggende købmandsgen, indenfor sin metier.

Peter Mægbæk
Peter Mægbæk er i dag involveret i 10 forskellige virksomheder, men vil ikke fuldstændig afvise, at han en gang i fremtiden igen kommer til at starte endnu en virksomhed.

– Hver gang jeg har beskæftiget mig med noget, jeg ikke ved noget om, taber jeg penge, fortæller han grinende.

Selvom de til tider har været dyrt købte, værdsætter han også de hak i bæltet, han har fået med fra de ting som ikke er lykkedes.

– Man lærer også en masse af at fejle, og så kaster man sig ikke ind i noget igen, man ikke har de bedste forudsætninger for, selvom man måske har en stor kærlighed til det.

Sin egen lykkes smed

Til trods for, at Peter Mægbæk, da han var færdig på Handelshøjsskolen i Aarhus ikke havde set en fremtid som iværksætter for sig, fandt han sig hurtigt til rette i rollen.

– Dengang var der ikke meget entreprenørskab på handelshøjskolerne, og man lærte hurtigt at analyserer og identificerer en masse risici, som talte meget imod at blive selvstændig, fortæller han.

 Det billede, mener han, heldigvis har ændret sig både på handelshøjskolerne og for ham personligt.

– I dag sidder jeg med i bestyrelsen for CBS Start-up, og har selv et helt andet billede af vigtigheden af, at der bliver skabt virksomheder i Danmark. Samtidig syntes jeg rent personligt, det er meget tilfredsstillende at være min egen lykkes smed, og selv om det til tider er hårdt, synes jeg også det er meget givende.

Peter Mægbæk
At sidde stille og lave ingenting er ikke en af Peter Mægbæks spidskompetencer – selv når han går tur med hunden, kredser tankerne om ideer og strategier.

Noget af det bedste ved at være selvstændig er for Peter Mægbæk det, at man kan skabe noget. Noget som måske endda også kan få nogle mennesker til at vokse.

– Man skaber ikke bare en kapitalværdi. Forhåbentlig er man også med til at udvikle nogle medarbejdere, ledere og skabe en kultur og en bedre oplevelse for nogle kunder. Det synes jeg er meget tilfredsstillende«.

Derfor får det også det store smil frem hos den garvede iværksætter, når han ser kundetilfredshedsmålinger for Fastspeed – hans nyeste start-up.

Virksomheden var han med til at starte op i efteråret 2018 og gik i luften med i maj 2019, og konceptet bygger på nogle af de samme ideer som med Fullrate.

– Simple løsninger og ét enkelt produkt og fuld speed på til en relativt lav pris, lyder det fra ’købmanden’.

Denne gang har Peter Mægbæk og hans partnere sørget for at få flere investorer med for et mere sikkert fundament for forretningen. Han håber hermed at kunne tage Fatspeed længere end Fullrate og Plenti, som han begge var nødsaget til at sælge, før han var nået i mål med sine visioner for virksomhederne.

En ny rolle

I dag har Peter Mægbæk givet roret i Fastspeed videre, fordi han også har andre investeringer og projekter, han er involveret i både som iværksætter, investor og entreprenør.

Peter Mægbæk
I dag er Peter Mægbæk landet der arbejdsmæssigt, som han har arbejdet imod.

– Min største fordel er, at jeg har prøvet så mange ting, så i dag er jeg mere en entreprenør, der er med til at sætte ting i gang, siger han.

I øjeblikket er Peter Mægbæk involveret i ti forskellige virksomheder, hvor han har forskellige roller i de forskellige selskaber.

Nogle af dem hjælper han rigtig meget, og andre i mindre omfang, men han har altid en aktiv rolle i de ting han investerer i og det kan variere meget over tid.

En af dem, han har brugt rigtig meget tid på hen over vinteren er Travel Operation´s, som laver økonomi og back-end systemer til rejsebranchen.

– Der var ikke mange, der havde lyst til at investere i rejsebranchen under en global pandemi, men jeg så en stor mulighed og havde en stærk tro på, at markedet ville komme tilbage. Og det har vist sig at være alt arbejdet værd.

Og det er netop de mangeartede opgaver, Peter Mægbæk motiveres af, fordi han synes, det er spændende kontinuerligt at blive udfordret og prøve nye ting og nye udfordringer.

Selv kalder han det et privilegie at have mulighed for så mangeartede opgaver og for at kunne vælge og vrage, og kun involvere sig i ting, han synes er spændende og udfordrende.

– Nu kaster jeg mig selv ind de steder, hvor jeg synes, at der er brug for det, og jeg kan gøre en forskel.

Så det er langt fra et traditionelt job, som så mange har, hvor man kører hen til det samme sted hver dag.

Peter Mægbæk
For den succesfulde entreprenør er overgangen mellem fritid og arbejde flydende. Årsagen er, at arbejdet for ham er blevet en livsstil.

–Min hverdag er meget fragmenteret op i forskellige enheder og projekter, og den løbende drift af de ni virksomheder, jeg er involveret i.

Hos nogle af virksomhederne deltager han næsten udelukkende i bestyrelsesmøder, hvor han andre steder har en lidt mere krævende rolle, og blandt andet hjælper ledelsen med strategiske planer eller specifikke operationelle opgaver.

– Jeg står ikke længere som den sidste mand med det endelige ansvar, så jeg har ikke nogen stressende hverdag, hvor jeg hele tiden føler, at alt hænger på mine skuldre – jeg er mere en hjælpende ressource, som også kan være der, når tingene brænder på, siger Peter Mægbæk.

Der hvor han gerne vil være

Og netop den position, hvor han ikke er ’last man standing’, er den position, han har forsøgt at arbejde sig hen mod, også for at få nogle større personlige frihedsgrader. 

Friheden bliver brugt på de virksomheder, han er involveret i, men også på at tage med til ting med børnene, som han ikke tidligere ville have haft mulighed for.

– Mine døtre går en del op i fodbold, og det er fedt at kunne prioritere at kører dem til kampe rundt omkring på Sjælland, også selv om det er en tidlig torsdag eftermiddag.

At Peter Mægbæk bruger sin arbejdsmæssig frihed på at arbejde, demonstrerer også perfekt den tilgang, han har til sit arbejde.

– Jeg har nok arbejdet mere end de fleste, men jeg betragter det ikke som arbejde. Når jeg for eksempel går tur med hunden om aftenen, tænker jeg tit på forretninger, og hvad kan vi gøre. Det optager mig meget, fordi jeg synes det er spændende og udfordrende.

Peter Mægbæk
Peter Mægbæk har i dag en stor grad af frihed i sit professionelle virke, hvilket blandt andet har skabt plads til, at han kan tage med sine døtre, når de spiller fodboldkampe rundt om i landet.

Selv betegner han også det at være selvstændig mere som en livsstil end som et job. Hvilket formentlig også er grunden til, at han har oplevet hos sig selv og hos mange af de iværksættere, han kender, at det er nærmest umuligt at komme tilbage i et fast job.

– Det kan være rigtig svært at komme tilbage, og der lige pludselig igen er nogen, som skal fortælle en, hvordan de mener, man skal køre sin forretning, hvornår man skal møde, holde fri og hvordan lønrammer og personalepolitikker skal være, siger han.

En dør på klem

Til trods for, at Peter Mægbæk er meget tilfreds med den måde, hans arbejdsliv har udviklet sig på, vil han ikke fuldstændig udelukke, at han igen engang vil komme til at starte noget nyt op.

– Jeg har en stærk skabertrang, og vil rigtig gerne gøre en forskel.

Og støder han på noget, han mener må kunne gøres nemmere og smartere, går hans hjerne automatisk i gang med at finde en løsning.

– Det er også det med min branche, har man fundet en digital løsning, kan man hurtigt få den ud. Det kan jeg rigtig godt lide, siger entreprenøren og iværksætteren.

Tekst: Gry Koefoed Foto: Lars Just

Publiceret 24.06.2021