Økonomi

Svindlerne holder ikke sommerferie

Sommerferien står for døren, og efter en lang vinter er vi nu klar til at slappe af. Men når vi læner os tilbage og nyder de lange lyse sommeraftener, skal vi passe på os selv - for svindlerne holder ikke ferie!

Glædelig lille dreng, der nyder at blive løftet i luften

Sommerferien står for døren, og efter en lang vinter er vi nu klar til at slappe af. Men når vi læner os tilbage og nyder de lange lyse sommeraftener, skal vi passe på os selv - for svindlerne holder ikke ferie! 

Vi deler her tre svindelnumre, som vi oplever rammer vores kunder, og vi giver vores bud på, hvordan du undgår at falde i svindlernes kløer. Så læs med og hjælp dig selv, din familie og dine venner.

1. Uopfordrede telefonopkald

En del kunder oplever at blive kontaktet uopfordret på telefonen. Svindlerne udgiver sig for at være fra banken, Skat, skifteretten, Nets, Sundhedsstyrelsen, ja endda fra politiet. Svindlerne er velforberedte og tillidsvækkende, og ofte vil samtalen gå ud på, at de vil hjælpe med et problem, de kan se i deres system, og som de skal bruge en personlig sikkerhedskode for at løse. Målet er altså at få os til at udlevere vores NemID-koder, SMS-koder, kortnummer og/eller pinkode. Stop op og tænk, for banker og myndigheder vil ALDRIG bede dig udlevere dine NemID-koder og andre personlige sikkerhedskoder.

Sådan undgår du at blive snydt: 
Afslut stille og roligt telefonopkaldet uden at oplyse dine koder. Hvis du bliver usikker på, om der er noget galt med din konto, så kontakt Nordea. Via ‘Kontakt’ i din mobilbank kan du ringe eller skrive sikkert til os - både om tjek af kort og konto. Vil du hellere ringe til os, er vi altid klar til at besvare dit opkald på 70 33 33 33.

2. Facebook og andre sociale netværk

Tænk over, hvad du lægger på de sociale medier - især hvis du er på den store drømmerejse. Hvis du får en venneanmodning fra nogen, du ikke genkender, eller fra folk, du troede, du allerede var forbundet med, skal du passe på. Falske profiler er ikke ualmindelige, og svindlere og ganske almindelige indbrudstyve er overalt på sociale medier.

Hvor gode er du og din familie til at spotte de digitale fælder? På sikkerdigital.dk kan I lære at gennemskue de digitale tricktyves metoder. Så brug en regnvejrsdag til at quizze med familien og øge jeres digitale sikkerhed. 

Sådan undgår du at blive snydt:
Når du deler oplysninger, så del dem med dine nære venner. Giv ikke for mange detaljer, når alle kan se med på dine opslag. Får du anmodninger eller meddelelser fra nogen, du ikke genkender, så afslå anmodningen. Vær altid opmærksom på, hvem du lukker ind i din virtuelle vennekreds og husk: Del ikke oplysninger i den virtuelle verden, som du ikke ville dele i den virkelige verden. 

3. Sommerens investeringstilbud!

I sommerferien har vi god tid og læser måske flere opslag på Facebook og andre sociale medier. Og her kan du støde på ”gode” historier om kendte, der har investeret i fx bitcoins eller en anden kryptovaluta og tjent virkelig mange penge. Helt trygt og uden om banken. Når du ser sådant et opslag, er der en overvejende risiko for, at den kendte person, der udtaler sig, også bliver misbrugt! De har hverken investeret eller udtalt sig, og afsenderen er en svindler, der forsøger at lokke dig i fælden.

Sådan undgår du at blive snydt:  
Du bør aldrig klikke på den slags historier – heller ikke af nysgerrighed. Brug din sunde fornuft, og hvis noget virker for godt til at være sandt, så er det sandsynligvis for godt til at være sandt! Så du bør aldrig lade dig lokke af urealistisk høje afkast, og du bør aldrig oprette en investering i en ukendt app. Der er stor risiko for, at der ikke er ægte investeringer bag, men at pengene overføres direkte til it-kriminelle.  Og når du selv har oprettet investeringsprofilen og gennemført transaktionerne – ja, så er pengene tabt. 

God sikker sommer!

Af: Pia Nisted/Malene Thuesen Nielsen

Publiceret 24.06.2021