Innovation

Svensk elmotorcykel jagter krybskytter i Afrika

Den er stille, kører 90 km/t og oplades af solen. Poc-grundlægger Stefan Ytterborns nye startup, Cake, er en stor hjælp i jagten på savannens farlige krybskytter.

Motorcykel, Cake, Kalk AP

Den svenske elmotorcykel fik international opmærksomhed, da kunstneren Pharrell Williams prøvekørte den på Instagram sidste år – og bestilte én i knaldgul. Cake har rejst 200 mio. kr. i risikovillig kapital, og ud over samarbejdet med popstjernen er der alvor bag virksomhedens nye fremstød.

Den specialfremstillede Cake Kalk AP (hvor AP står for ”anti-poaching”, anti-krybskytteri) er udviklet i samarbejde med organisationen Southern African Wildlife College, SAWC. Da udbuddet af stikkontakter er sparsomt i vildmarken, er motorcyklerne udstyret med dobbeltbatterier og en solcellepakke. 

ørken, motercykel, Cake

CAKE KALK AP

Pris: 180.000 kr. for to motorcykler + en solcellepakke.

Hastighed: Maks. 90 km/t.

Rækkevidde: Cirka 3 timer pr. batteri.

Vægt: 80 kilo inklusive batteri.

Der er blevet fremstillet 50 Kalk AP’ere, og for hver solgt enhed doneres der en tilsvarende til SAWCs kamp mod krybskytteri i 25 parker over hele Afrika. I modsætning til almindelige benzindrevne motorcykler triller de lydløst hen over savannen.

– Solenergi, ny teknologi og en ny type køretøj kan redde truede dyr, siger Stefan Ytterborn. Et godt eksempel på, hvordan nytte kombineres med bæredygtighed.

Fremtidens målgruppe for Cake er dog en anden: jobpendlere i byerne.

Publiceret 06.04.2021