Innovation

Supercomputer løser verdens problemer

Justin Trudeau

Hvilken innovation vil betyde den største ændring for verden i de kommende år?

Et godt gæt er kvanteteknologi.

Vi taler om supercomputere, der lynhurtigt kan udvikle nye materialer, finde kure mod alvorlige sygdomme, løse hidtil ubrydelige krypteringer ...

Regeringer verden over og store multinationale virksomheder satser enorme beløb for at følge med udviklingen: Microsoft, Google, Nokia, British Telecom, Airbus ... I Sverige skal Chalmers teknologiske universitet i Göteborg bygge landets største kvantecomputer i et milliardprojekt. For ikke at nævne Canada, hvor den canadiske premierminister Justin Trudeau er en af de store fortalere for kvanteteknologi. Kapløbet er kun lige begyndt.

Men hvad er det, der er så fantastisk – hvad er det, der gør teknologien så revolutionerende?

Til forskel fra en klassisk "bit" i en almindelig computer kan en kvantebit være både et og nul – og mere end det. Resultatet: Supercomputere, der er op til en million gange mere kraftfulde og effektive end i dag, hvilket vil skabe forudsætninger og muligheder, der er svære at overskue. 

Især i lyset af, at udviklingen fra 1960'erne og frem til nu faktisk har været ret forudsigelig og fulgt Moores lov, en blød kurve af kontinuerlige forbedringer og smartere programmer, der afløser hinanden, samtidig med at priserne på computere falder. 

Men med kvantecomputerne vil alt dette ændre sig. Så er der ikke længere tale om små skridt, men om et stort kvantespring lige ind i fremtiden.

Publiceret 23.09.2019