Innovation

Solbriller af kuldioxid

Berlin-startup’en Made of Air har udviklet en revolutionerende bioplast. Den består af 90 procent kuldioxid og kan anvendes til alt fra store husfacader til møbler og trendy tilbehør.

En kvinde med mørke solbriller
Made of Air i samarbetade med H&M.

– Vi gør os inden for produktion, men vores hjerte hører til i klimabranchen. Det er derfor, vi overhovedet findes, forklarer virksomhedens forretningschef Neema Shams.

Det genanvendelige plastmateriale, der er fremstillet af affaldsprodukter fra skov- og landbrugsindustrien, skal binde mere kuldioxid, end det udsender i hele sin livscyklus, og er ifølge Shams et såkaldt CO2-negativt materiale.

I fremstillingsprocessen opstår der først biokul, et materiale der længe har været populært som gødning. Det nye er, at Made of Air har formået at udvikle en metode, der gør det muligt at smelte biokullet ved hjælp af sukker og forme det som en traditionel bioplast uden tilsætning af ilt. Ved at undgå ilt produceres der heller ikke nogle drivhusgasser.

Facade
Billede: Made of Air

For nylig blev syv tons Made of Air-luftpaneler monteret på facaden af en kombineret Audi-forretning/elbil-ladestation i München – det var den første store opgave – og virksomheden har også samarbejdet med H&M om et par solbriller.

Arkitekterne Allison Dring og Daniel Schwaag grundlagde Made of Air i 2016 og har identificeret fem områder for deres bioplast: huse, møbler, interiører, transport og infrastruktur.

– Klimaforandringerne kan skyldes, at der er for meget kuldioxid i atmosfæren. Så hvorfor ikke gøre det til vores største ressource? siger Neema Shams.

Publiceret 04.08.2021