Innovation

Smart bølgekraftværk vinder miljøpris

Vi har tidligere skrevet om luftkaptajn Jan Skjoldhammer, der lavede en god forretning og siden blev miljøentreprenør med sit innovative bølgekraftværk NoviOcean. Nu er virksomheden Novige – 100 procent ejet og drevet af Skjoldhammer – blevet belønnet med Stena Line Propeller Prize i kategorien marin teknologi.

Jan Skjoldhammer

Prisen på 100.000 SEK (ca. 73.000 kr.) tildeles unge virksomheder, der arbejder for bæredygtigheds- og miljøløsninger i Østersøen.

– Vores budskab om at redde klimaet med rentabel bølgekraft bliver bemærket af flere og flere miljøaktive organisationer, siger norske Jan Skjoldhammer, der har boet i Sverige de seneste 20 år.

NoviOcean flyder på overfladen, mellem en og fem kilometer fra land, og udvinder energi fra bølgernes stigen og falden. En stempelstang fastgjort til havbunden bruger energien fra denne konstante, lodrette bevægelse til at pumpe vand under hårdt tryk op til en turbine.

Jan Skjoldhammer

Fordelen ved Skjoldhammers bølgekraftværk er ifølge opfinderen selv, at andre systemer har tendens til at være for tunge, skrøbelige, komplekse og dyre. Og at de udvikler for lidt energi.

– Allerede da jeg satte mig ned for at lave tegningerne, besluttede jeg, at kravspecifikationen skulle indeholde ordene lettere, stærkere, enklere, billigere, færre dele og større effekt. Jeg tror, at vores grundlæggende princip med cylinder og turbine, som jo er blevet gennemtestet i 200 år, er vores store styrke.

Næste trin? Jan Skjoldhammer skal vurdere investorer og indlede forhandlinger med globale industrivirksomheder om det længe ventede gennembrud inden for vedvarende havenergi.

Foto: Peter Cederling

Publiceret 30.06.2021