Innovation

Skriver historie

Det tog 17 dage at udskrive og 48 timer at samle – og prisen blev det halve af, hvad en tilsvarende ejendom ville koste. Verdens første 3D-printede kontor ligger i Dubai.

Det futuristiske, hvide enetageshus ligger i grønne omgivelser og er passende nok beliggende i dele af Dubais Fremtidsmuseum. Da bygningen blev opført for nogle år siden, blev den med rette fremhævet som en mindre revolution. 

Mennesket har bygget huse på samme måde i tusinder af år, selv om vore dages løftekraner, gravemaskiner og computere har gjort processen lettere. Men at husdele nu kan 3D-printes betyder en transformation af hele byggebranchen.

I Dubai benyttede man en kæmpestor industriprinter med en robotarm, der målte 6 x 36 x 12 meter til at "udskrive" lagene af bygningsdele. Det 250 kvadratmeter store kontor består af flere bueformede dele, tænkt som ekstra garanti for pionerhusets stabilitet. Teknologien og byggematerialet – som er en særlig cementblanding – har bestået flere sikkerhedstest i både Kina og Storbritannien.

– Dette er kun begyndelsen, verden vil forandre sig ... Det er ikke kun en bygning, udtalte en stolt Mohamed Al Gergawi, minister i De Forenede Arabiske Emiraters ministerråd, i forbindelse med indvielsen.

El, vand, internet og klimaanlæg var blevet trukket ind i bygningen, som man allerede på tegnebrættet havde sørget for var energieffektiv og svalende for den varme sol i ørkenlandet.

Glæden var også stor i Nantes i Frankrig, da familien Ramdani sidste år kunne flytte ind i den første 3D-printede familievilla. Også her drejer det sig om et hvidt hus i én etage, men med en smuk, bølgende ydervæg ud mod en have, specielt designet til at beskytte et hundrede år gammelt træ på grunden. Det 95 kvadratmeter store hus indeholder fire værelser og et stort alrum, og det tog 54 timer at udskrive delene.

Villaen er et pilotprojekt, som Nantes' universitet, en ejendomsorganisation og byen udførte i fællesskab for at teste teknologien til større bygninger, såsom en ny kommunal sportshal. 

Fracky Trichet fra Nantes' offentlige forvaltning er begejstret: – I 2000 år har der ikke været noget paradigmeskifte i byggeprocessen, siger han til britiske BBC. – Nu står vi ved begyndelsen til ét. Vi har lige skrevet ordene "Der var en gang".

Benoit Furet ved Nantes' universitet er lige så glad. Han siger, at 3D-teknologien betyder, at arkitekter kan være meget mere kreative formmæssigt, noget som familien Ramdanis buede hus er et bevis på. Men Furet spår også, at byggeformen, som allerede er betydeligt billigere end traditionelt byggeri, vil falde yderligere i pris i de kommende år, i takt med at 3D-teknologien bliver mere tilgængelig. 

Bilder: The Museum of the Future

Publiceret 29.12.2019