Kultur

Serien, der har gjort verden skaktosset

Under pandemien ser vi tv-serier som aldrig før. Derfor var det særdeles veltimet af Netflix, at netop da den anden bølge af coronavirussen begyndte at feje gennem verden i efteråret, blev Dronninggambit frigivet. I november fulgte 62 millioner seere serien, som er alle tiders online-rekord for en serie med et bestemt antal episoder.

Interessen for det unge skakgeni Beth Harmon har også fået efterspørgslen efter spil, stopure og skakbøger til at skyde i vejret. Skak er blevet højeste mode igen.

– Min egen klubs begynderkurser blev straks fyldt, og vi har været nødt til at oprette ekstra kurser, siger Ofelia Thörnqvist, vicepræsident for Linköpings almene skakforening og kontorist i Sveriges skakforbund.

– Den ældre generation siger, at de ikke har set et sådant opsving i interessen, siden Fischer vandt VM i 1972. Det er helt vildt!

Anya Taylor-Joy. the queens gambit
Unge skakgeni Beth Harmon fra Dronninggambit. Netflix.

10 fantastiske skakfakta

1. Spilhysteri!

I ugerne efter premieren på Dronninggambit er salget af skakspil steget med 125 procent. Enkelte spilproducenter som familievirksomheden Goliath Games siger, at de har set en stigning i salget på over 1.000 procent.

2. Dronninggambit ...

… er en af de ældste skakåbninger, nævnt så tidligt som i 1490 og baseret på trækkene 1) d4, d5 og 2) c4.

3. Mødet mellem supermagterne

Under den kolde krig mellem Sovjetunionen og USA mødtes russeren Boris Spassky og amerikaneren Bobby Fischer på Island i 1972 i en kamp om VM-titlen. Mødet var ikke kun et spændende opgør mellem to stormestre, men blev også et symbolsk opgør mellem to supermagter. Fischer vandt denne "århundredets kamp" efter 21 partier. Senere flyttede han også til Island og blev islandsk statsborger i 2004.

4. Mange muligheder

Universet rummer ca. 10^80 atomer. Antallet af mulige og unikke skakpartier er efter sigende ca. 10^128.

5. Læseværdigt!

William Caxtons engelske bog om, hvordan man spiller skak, udkom før Biblen udkom på engelsk.

6. Kongen er død

Skak er et af verdens ældste og mest udbredte spil. Det opstod sandsynligvis i Indien i 500-tallet og nåede til Europa via Persien. Navnet kommer af det persiske ord for konge: shah. De regler, vi stadig spiller efter, blev hovedsagelig nedfældet i Spanien i det 15. århundrede. Skakmat kommer af det persiske "Shah Math", som betyder "Kongen er død".

7. Norsk verdensmester

Der har været officielle verdensmestre siden det 19. århundrede, og den nuværende er norske Magnus Carlsen. Han vandt VM-titlen i 2013, da han besejrede inderen Viswanathan Anand, og året efter blev han også verdensmester i hurtigskak og lynskak (to grene, som vi også genkender fra Dronninggambit).

8. Den berømte etter

Den tidligere verdens-etter Garri Kasparov, født i Aserbajdsjan i 1963, har været rådgiver på Dronninggambit og træner for Magnus Carlsen. I 1989 spillede Kasparov mod skakcomputeren Deep Thought og vandt begge partier. I 1996 spillede Kasparov en kamp over seks partier mod efterfølgeren Deep Blue. Han vandt 4-2.

9. Chess som musical

I 1986 blev Björn Ulvaeus og Benny Anderssons musical Chess en succes. Den er løst baseret på karrieren hos stormestre som Bobby Fischer, Viktor Kortjnoj og Antolij Karpov. Hvor stor effekt, musicalen har haft på verdens interesse for skak, er dog ukendt.

10. Uden held

Skak spilles på 64 felter med 16 brikker pr. spiller og er et af de få spil, der slet ikke har noget med held at gøre. Kun dygtighed tæller.

Publiceret 07.01.2021