Innovation

Sagaen om ringen

Det begyndte med en ring fra Finland, som skulle få os til at sove bedre. I dag er health tech-trenden med digitale sundhedsprodukter vokset til en milliardindustri.

Menneskelig krop og kommunikationsnetværks koncept
Billede: Shutterstock

Da finske Oura Health i 2013 præsenterede den første version af Oura Ring, indvarslede det en udvikling, der i dag er vokset til en stærk trend.

Det var ikke en ring, der skinnede af guld og diamanter, men en ring var udstyret med infrarød LED-måling, 3D-accelerometer og gyroskop. Tanken med ringen var at give brugerne indsigt i, hvordan kroppen reagerede på deres livsstil.

Der findes allerede masser af smarte, innovative produkter og tjenester, der kan kategoriseres som ”health tech” – digitale produkter, værktøjer og apps, der er beregnet til at få os til at føle, at vi har det bedre og præsterer bedre. Ifølge CB Insights er der i øjeblikket 360 virksomheder globalt, der er aktive inden for "health tech", og som tilsammen har rejst $4 mia. (ca. 25 mia. kr.) i risikovillig kapital.

Oura ring
Foto: Oura

Oura Ring blev lanceret som en metode til at modvirke søvnproblemer. Hvis man kan bane vejen for bedre nattesøvn, er meget vundet i det daglige liv. Ringen opfanger signaler fra kroppen både under søvn og i vågen tilstand. Når puls, blodmængde, kropstemperatur, bevægelsesvaner, hvile, kalorieforbrug og andre signaler afkodes og sorteres, kommunikerer disse signaler et klart billede af en persons sundhedstilstand. Eller "readiness", som Oura udtrykker det.

Ringen har tiltrukket sig interesse, siden den blev lanceret, men salget fik et reelt løft i 2020 – til dels fordi mange basketballspillere i NBA bruger ringen, som siges at kunne give signaler om covid-19-smitte, før brugeren selv kan mærke nogle symptomer.

En talsperson for Oura Health siger til Talk with Nordea, at salget af ringe sidste år gik fra 150.000 til 300.000, og at antallet af medarbejdere voksede fra 100 til 200.

Oura ring
Foto: Oura

Som så ofte, når man er lidt forud for sin tid, havde Oura oprindeligt svært ved at finde investorer. Der var penge – men virksomhedens grundlægger, Petteri Lahtahla, ønskede, at de, der hoppede om bord på projektet, skulle drives af andet end blot at få afkast af deres investering.

– Det var svært at finde investorer, der forstod denne drivkraft. Der var nogle i Finland, der troede på os, men det endte med, at vi gjorde en masse fodarbejde i USA. I langt de fleste tilfælde blev vi afvist, har Petteri fortalt.

Men rygtet om ringen er vokset, og i dag sidder ringen på fingeren af både prins Harry og Will Smith.

Iveren efter "health tech wearables" var i sin vorden i 2013. I dag ser vi et udvalg af smarte værktøjer, der er udviklet til at holde os sunde eller advare os, hvis vi bliver syge.

Prins Harry
Prins Harry. Foto: Shutterstock

Branchen vokser i svimlende fart, hvilket bunder i en lige så hurtig vidensudvikling i den medicinske sektor – verdens samlede medicinske viden fordobles hver 73. dag ifølge investeringsbanken Merrill Lynch.

Der er selvfølgelig mange fordele ved mulighederne ved den nye teknologi, men det er også et marked, man skal nærme sig med en vis forsigtighed og med kritiske øjne.

Svenskeren Hans-Christer Holmberg er professor i idrætsvidenskab ved det nationale vintersportscenter på Mittuniversitetet. Han foretog i 2017 en evaluering af disse "wearables" beregnet til at måle ydeevne og sundhed og kom frem til, at de fleste ikke var videnskabeligt evalueret. Holmberg mente, at der var et stort behov for at fastslå pålideligheden af de måledata, der blev leveret.

"Health tech wearables" rejser også etiske spørgsmål. Der er eksempler på forsikringsselskaber i USA, der har tilbudt deres kunder en nedsat præmie, hvis de bruger virksomhedens aktivitetsarmbånd.

Atletløber tjekker cardio på sports smartwatch
Foto: Shutterstock

Spørgsmålet er, om de, der på grund af moderne teknologi allerede tidligt har set tegn på en forestående sygdom uden at gøre noget ved det, skal kunne få fuld erstatning fra deres forsikringsselskab.

Og hvad bruges alle de indsamlede data egentlig til? For os som enkeltpersoner kan oplysningerne fra apps og digitale værktøjer være nyttige og ligefrem livsvigtige. Men der er dem, der peger på konflikter med den personlige integritet.

6 digitale sundhedsværktøjer

1. Omron HeartGuide

En tredjedel af alle mennesker siges at lide af forhøjet blodtryk, hvilket kan forårsage både slagtilfælde og hjerteanfald. Kun halvdelen af de berørte er opmærksomme på deres tilstand, og derfor dør 10 millioner mennesker unødigt hvert år. Med livsstilsændringer og overvågning af hjerte-kar-sundhedstilstanden kan 80 procent af dødsfaldene forhindres. HeartGuide har form som et armbåndsur og er den første bærbare blodtryksmåler. Den bruger en oppustelig manchet i urremmen til at måle blodtrykket. Andre sundhedsfokuserede smartwatches anvender sensorteknologi, der kun kan give grove skøn over blodtrykket.


2. Natural Cycles

App’en Natural Cycles til svangerskabsforebyggelse er verdens første og eneste digitale svangerskabsforebyggende metode. Brugeren tager temperaturen om morgenen med Natural Cycles-termometeret og indtaster derefter dataene i appen, hvorefter Natural Cycles analyserer cyklus og angiver fertilitetsstatus.


Coala Life
Foto: Coala Life

3. Coala Life

Denne hjertemonitor med klæbefri sensor er koblet til en app med smarte algoritmer. En EKG-måling tager 60 sekunder, og analyseresultater sendes direkte til mobilen. Alle målinger gemmes digitalt og kan deles med læge, sygehus, m.fl.


4. Lifesum

Svenskudviklet app, der hjælper os med at leve sundt ved at holde styr på indtaget af mad og drikke samt motion. App’en har 45 millioner brugere i Europa og USA og har nu også en tjeneste, hvor arbejdsgivere kan tilbyde app’en som et personalegode til medarbejderne.


5. Welbot

Britisk app, der sender en påmindelse til medarbejderne i løbet af arbejdsdagen for at mindske stillesiddende arbejde og forbedre den fysiske og mentale trivsel på arbejdspladsen.


 Henrik Tegelström, administrerende direktør for Linkura
Henrik Tegelström, administrerende direktør for Linkura. Foto: Mikael Sjöberg

6. Linkura

60 procent af alt sygefravær kan tilskrives stress. Med en app og algoritmer fra en EKG-måler leverer Linkura objektive data, der afspejler, hvordan du og din krop har det. Brugeren får værdier for stressniveau, restitution, søvn, aktivitet og stillesiddende tid, og en AI-coach ved navn Linus hjælper brugeren med at reflektere over, hvornår og hvorfor han eller hun bliver stresset.

Publiceret 01.09.2021