Innovation

Sælger kildekoden til internettet

Han skrev verdenshistorie, da han i 1989 lagde grunden til www – world wide web. Nu har "internettets far", Sir Tim Berners-Lee, igen skabt overskrifter.

Sir Tim Berners-Lee
Sir Tim Berners-Lee

Nærmere bestemt ved at sælge kildekoden til det, der blev det moderne internet, i form af et NFT (non-fungible token) hos auktionshuset Sotheby's. Overskuddet, cirka $5,4 mio. (ca. 34 mio. kr.), går til hjælpeorganisationer valgt af Berners-Lee og hans kone.  

NFT er en slags certifikat, der viser digitalt ejerskab, et unikt ejerskab, der gemmes i en såkaldt blockchain. Teknologien har været brugt i nogen tid til at sælge digital kunst og usædvanlige genstande, blandt dem Twitter-grundlægger Jack Dorseys første twitter-indlæg.

Oftest er det dog ikke rettighederne til et digitalt objekt, der sælges, men en signeret version af originalen. Det kan sammenlignes med at købe det originale manuskript til en historisk bog, som allerede er trykt i mange udgaver.

– Jeg sælger ikke internettet. Du bliver ikke tvunget til at betale for at klikke på links, forsikrede Berners-Lee The Guardian tidligere på sommeren. 

At internettet er gratis og kan bruges af alle, er en kæphest for den britiske videnskabsmand og har været det lige siden hans nyskabelse, som kom til verden på partikelfysikcenteret Cern i Schweiz. Det var der, i hans arbejdslokale lige uden for Genève, at det lykkedes Sir Tim at skabe et netværk af forskellige såkaldte hypertekstdokumenter.

første webserver på CERN
Computeren, som Tim Berners-Lee brugte som den første webserver på CERN.

Han byggede den første browser og server og skabte de centrale protokoller (en form for ordensregler) til www – men nægtede at tage patent på sin innovation. I 1993 fraskrev han sig Cern-rettighederne til teknologien og gjorde den tilgængelig for alle via et åbent domæne.

Så hvad får den anonyme køber så med Berners-Lees NFT? Jo, daterede filer med kildekoden, en animeret video, der viser, hvordan koden er skrevet, et brev fra Sir Tim og en digital plakat, der viser kildekoden. 

Den 66-årige Berners-Lee er i dag professor i datalogi ved Massachusetts Institute of Technology i USA og ved det britiske University of Oxford samt leder af World Wide Web Consortium (W3C), som følger internettets fortsatte udvikling. I 2004 blev han adlet af dronning Elizabeth for sit banebrydende arbejde. At han valgte at sælge sit livsværk via en NFT, fik dog mange til at hæve øjenbrynene. Det skyldes, at teknologien bag NFT er blevet kritiseret for at være enormt energikrævende og dermed påvirke klimaet.

Publiceret 01.09.2021