Økonomi

Sådan smitter en virus – og en finansiel boble

En dødelig virus spredes over hele verden. En it-boble blæses op til enorme proportioner. En politisk tanke får fat og breder sig som en steppebrand.

Hvorfor spredes visse fænomener, mens andre kvæles? Hvorfor er visse udbrud og kurver forudsigelige, men andre slet ikke?

I sin nye og uhyggeligt veltimede bog The Rules of Contagion skriver den britiske epidemiolog Adam Kucharski, at smitte og finansielle bobler gennemgår de samme vækstfaser. Til sidst når smitten sin top, og antallet af smittede falder drastisk. Præcis som når en finansiel boble brister, begge følger en kurve, der ligner et V.

Ingen af dem respekterer grænser. Allerede i begyndelsen af 1700-tallet spredte en skæbnesvanger spekulationstrang sig fra Sydhavet til Paris, London, Moskva og Lissabon, den såkaldte Sydhavsboble. I 1720 bristede den franske Mississippiboble. Og 300 år senere er verdensdelene mere forbundet end nogensinde.

Adam Kucharski er ikke den første, der tager matematikken til hjælp for at forstå pandemier. Men han er den første, der via pandemier har forsøgt at blive klogere på finansverdenen.

Publiceret 03.04.2020