Innovation

Origami hitter blandt start-ups

Den urgamle japanske kunst at folde et papirark til, ja, stort set hvad som helst er noget af det hotteste på startup-scenen lige nu. Origami har vist sig at være vigtig inden for flere områder de seneste år, fra rumraketter til mode og indretning.

Foldability Kyla McCallum
Kyla McCallum, Foldability

For eksempel udviklede et japansk team ved University of Oxford allerede i 2003, ud fra origamiteknikken, en såkaldt hjertestent, som kunne foldes ud inde i en indsnævret kranspulsåre. Og ideen med avancerede satellitter, der først foldes ud, når de er nået ud i rummet, skabtes af japanske opfindere allerede i 1995.

Her er nogle af de startups, der beskæftiger sig med nye, smarte, effektive og bæredygtige foldeprodukter. 

Swetar Petit Pli

Petit Pli

Islandskfødte og London-baserede Ryan Mario Yasin havde studeret flyteknologi, da han skiftede til modebranchen. Inspireret af satellitpaneler, der passer til trange omgivelser og foldes ud i rummet, laver han børnetøj, der vokser samtidig med barnet. Han startede Petit Pli i 2017, og tøjet laves i to størrelser – nyfødt og Little human – fra genindvundne pet-flasker i Portugal. Tøjet kan udvides i syv størrelser, og voksentøj er under udvikling.

Seng room in a box

Room in a Box

Tyske Room in a Box fremstiller møbler af foldet pap – alt fra senge til skamler, lamper og reolsystemer. Virksomheden blev startet for tre år siden af Gerald Dissen og Lionel Palm, og ifølge duoen er fordelen, at det er nemt at transportere deres møbler. Pakkerne er ikke kun flade, de er også lette. Et møbel har en forventet levetid på 10 år. Beskadigede dele kan let udskiftes, og de gamle kan let genindvindes. 

Lampe

Foldability

Scenograf og papirkunstner Kyla McCallum har arbejdet med origami som kunstform i over 10 år, og på hendes websted Foldability sælges både håndfoldede lampeskærme og kunstværker i tykt, smukt papir.

Stol Flux furniture

Flux Furniture

Den hollandske startup Flux Funiture laver borde, stole og piedestaler i polypropylen, dvs. plast, der kommer i store kuverter og let foldes op og sammen. Firmaet har modtaget designpriser for sin smarte stol Flux Chair, der fås i både voksen- og børnestørrelser.

Pizza karton

Aphinitea

Efter at have drevet en food truck og ikke have fundet andet end "et hav af kedelige kasseløsninger", begyndte filippinske Michealle Lee at folde madbokse som blomster. Nu kan virksomheder bestille dem både til takeaway og som gaveemballage.

Stil Ride Motorcykel

Stilride

Den svenske startup Stilride vil lave "verdens mest attraktive elscooter". Barndomsvennerne Tue Beijer, industriel designer, og Jonas Lindberg Nyvang, marketingmand, bygger deres motorcykel ud fra origamiteknikken. Flade stålplader skæres ud ved hjælp af robotter og foldes sammen til et både smart, flot og miljømæssigt bæredygtigt design.

Publiceret 06.04.2021