Innovation

Ny coronasikker bydel på vej i Tirana

Hvordan vil livet se ud efter coronakrisen? Og hvordan vil vores byer blive påvirket?

Måske bliver det lidt overraskende Albanien, der tager têten i udviklingen frem mod en ny arkitektonisk tænkning. Lige nu er der hektisk aktivitet i den albanske hovedstad Tirana, hvor man planlægger en helt ny bydel i et samarbejde mellem det lokale arkitektkontor SOS-Group og den italienske tegnestue Stefano Boeri Architetti.

Tirana Riverside er helt igennem udformet til livet efter corona: bæredygtigt bygget med parker og taghaver, bredere fortove, cykelstier og al service indenfor gåafstand.

Det drejer sig om et 29 hektar stort område ved floden Lana med boliger, kontorer, skoler og butikker til 12.000 indbyggere. Smittespredning skal kunne undgås takket være smart og innovativ teknologi.

– Vi forestiller os "aktive stueetager" til modtagelse af varer, med automater, hvor man køber mad, og små sundhedsklinikker i hver blok, og hvor tagene ikke bare er en slags femte facader. Droner skal kunne aflevere pakker, og der skal være grønne fællesområder til kunst, dyrkning og fritid, fortæller arkitekterne.

Billeder: Stefano Boeri Architetti

Publiceret 20.07.2020