Kultur

Nu er det slut!

Illustration: Shutterstock

Vi giver håndtryk for at bekræfte, at vi er enige – når tingene er forhandlet på plads, når aftalen er klar og kontrakten i hus. Dét signal er ikke så nemt at droppe.

Håndtrykket er en af de kulturelt set mest refleksbetingede handlinger, der findes i den vestlige verden, og noget vi har praktiseret lige siden oldtiden.

Vi hilser her og der. På kolleger og medarbejdere, nye og gamle venner, et hurtigt møde i byen – dér stikkes højre hånd frem. 

Men under coronakrisen har alt ændret sig. Nu hilser vi albue mod albue eller – hvis vi kan holde balancen – sko mod sko.

En, der mener, at vi skal lægge håndtrykket fra os for altid og ikke lade det vende tilbage, er den amerikanske infektionsspecialist Anthony Fauci (der også er Donald Trumps lægelige rådgiver), som i Wall Street Journal siger, at coronakrisen viser, at vi skal ændre vores vaner, også efter corona.

Trist, men man er vel nødt til at give ham en symbolsk high five på nogenlunde social afstand: Forskning viser nemlig, at et håndtryk ligefrem overfører flere bakterier end et kys.

Publiceret 26.05.2020