Factfulness

Nu begynder legene!

Er du klar over, at medaljerne til dette års OL er fremstillet af 78.985 ton indsamlet elektronik? Eller at den olympiske arena kaldes "toilettet"?! Her er alt, hvad du skal vide om sommerens idrætsfest i Tokyo, der på grund af pandemien afholdes uden udenlandske tilskuere.

De fem ringesymboler for de olympiske lege på tokyo museum

32

De 32. olympiske sommerlege vil blive åbnet 23. juli i "toilettet" ... Ja, det hedder den nybyggede OL-arena National Stadium i folkemunde. Det skyldes arenaens karakteristiske design.

Luftfoto af New National Stadium

1

… gang tidligere, i 1964, har Tokyo været vært for sommerlegene. Dengang blev legene set som et vigtigt symbol på landets økonomiske genrejsning efter Anden Verdenskrig. En helt ny bydel, Harajuki, blev opført omkring den daværende olympiske arena, hvor atleterne kunne bo. I dag er det et populært område for cosplay og ungdomskultur.

9

… områder i Japan var på grund af pandemien erklæret i undtagelsestilstand helt frem til 20. juni, og afholdelsen af OL har delt Japan i to lejre.

Tokyo, Japan. Guld-, sølv- og bronzemedaljer

43 …

… procent af indbyggerne i Tokyo mener, at legene burde indstilles.

40 …

… procent af dem mener, at legene burde udsættes igen, ligesom man gjorde sidste år. 14 procent af indbyggerne mener, at legene skal afholdes denne sommer.

6

Det olympiske flag rummer seks farver: Ringene i blå, gul, sort, grøn, rød på hvid baggrund. De farver blev i sin tid valgt, fordi hvert lands flag indeholder mindst en af farverne.

5.000

… af de olympiske medaljer er lavet med metal fra genanvendt elektronik: Kameraer, mobiltelefoner og computere, som beboerne i Tokyo er blevet opfordret til at donere. I alt 78.985 tons gammel elektronik.

339

… konkurrencer i 33 sportsgrene er på dette års OL-program.

skateboarder skateboard ved solopgangsby

4

… nye sportsgrene er med: surfing, karate, sportsklatring og skateboard. Derimod mangler man heldigvis "levende dueskydning" – dén disciplin har kun været med én gang, i 1924 i Paris. 

47 …

… distrikter i Japan har bidraget med træ til at beklæde facaderne på den nationale arena.

52.416 …

… narkotikatest blev foretaget de første tre måneder i år på potentielle olympiske deltagere.

1968

I 1968 skete det første dopingtilfælde i OL: Den svenske femkæmper Hans-Gunnar Liljenwall blev taget med for meget alkohol i blodet, efter at han for at berolige nerverne drak et par øl, inden han skulle skyde.

10.000 …

… af i alt 80.000 frivillige er sprunget fra i årets løb på grund af frygten for at blive smittet med corona.

Tokyo olympiske og paralympiske maskotter på en indpakket søjle ved Chiba City busstation.

2 …

… japanske ord – "mirai" (fremtid) og "towa" (evighed) – danner navnet på den olympiske maskot: Miraitowa. 200.000 skolebørn stemte på vinderforslaget, som blev lavet af designeren Ryo Taniguchi.

160.000 …

… kondomer har arrangørerne tænkt sig at uddele til deltagerne under OL – noget, der har vakt en vis munterhed, da der gælder social afstand under legene.

1,3

€1,3 mia. (ca. 9,7 mia. kr.) betalte Discovery for de europæiske tv-rettigheder til at sende OL fra 2018 tom. 2024. Det er cirka en fjerdedel af, hvad de amerikanske rettigheder kostede.

49 …

… faktorer blev undersøgt, da man skulle udpege verdens sikreste byer i 2017. Den sikreste? Tokyo!

selvkørende bus og robot
Billede: Toyota

2021…

…-legene bliver de teknisk set mest avancerede nogensinde. Selvkørende biler til deltagerne, assisterende robotter ved bagagebåndet i lufthavnen og ansigtsgenkendelse for at mindske kriminaliteten er eksempler på eksisterende teknologi, man vil opleve under legene. Men vi vil også kunne se noget helt nyt under indvielsesceremonien: En kunstig regn af meteoritter.

Publiceret 30.06.2021