Innovation

Nu åbner verdens første intelligente by

For 20 år siden fik man de første smarte, opkoblede husholdningsapparater, som selv kunne udføre dele af deres (og dit) arbejde. F.eks. intelligente køleskabe, der kunne bestille ny mælk hjem, når det var tid. 

Siden da er udviklingen gået rasende hurtigt. I dag taler vi om en virkelighed, hvor alt om nogle år er opkoblet – tingenes internet. I 2020 vil det dreje sig om op mod 50 millioner små eller store ting og til en anslået markedsværdi af 80 mia. dollars.

Som et led i denne udvikling er den første smarte by for nylig åbnet. Curiosity Lab i Peachtree Corners i USA er, som navnet antyder, langt mere end et almindeligt laboratorium. På et mere end 200 hektar stort område i et bymiljø testes i virkeligheden og sammen med beboerne ting som fuldt selvkørende biler, inklusive kollektivtrafik, menneskeagtige tjenesterobotter i hjemmet, servicecentre og dagligvarehandel, dronetransport og kunstigt intelligente rengøringsmaskiner. Placeringen af laboratoriebyen er ikke noget tilfælde. Peachtree Corners, der ligger i den amerikanske delstat Georgia, er virkelig lidt af en pionerintelligent by. I slutningen af 1960'erne argumenterede iværksætteren Paul Duke for et byområde, hvor folk primært uddannet ved University of Georgia Tech. skulle kunne bo og arbejde i en industri med minimal forurening og med korte transporter og i et ”kvalitetskontrolleret miljø”. Ti år senere blev det første boligområde anlagt, og i 00'erne var indbyggertallet oppe på 40.000. Peachtree Corners fik byrettigheder i 2012.

Hvornår får vi den første intelligente by at se i Norden?

Publiceret 22.10.2019