Bæredygtighed

Nordea går foran

Sammen med 29 andre banker i verden har Nordea udarbejdet et dokument, der ikke kun vil gøre finansmarkedet mere bæredygtigt, men også tjene som inspiration for andre brancher. Nordeas Anders Langworth fortæller om, hvordan arbejdet foregik.

Anders Langworth er en af Nordeas chefer for bæredygtige finanser.

I slutningen af september samles verdens ledere i FN’s hovedsæde i New York til årets ”Climate Week”. Et klimatopmøde med skarpe debatindlæg og diskussioner om alt fra migration til kriserne i Yemen og Syrien venter stats- og regeringscheferne.

Anders Langworth

Job hos Nordea: At styre arbejdet med bæredygtighed i hele koncernen.

Karriere: Citibank, Genworth Financial, siden 2011 Nordea.

Interesser: Vandring, lystfiskeri, være i skærgården.

Vigtigste spørgsmål lige nu: At nedsætte udslip af kuldioxid!

Ser: Kunne godt lide tv-serien Breaking Bad.

Læser: Åndernes Labyrint af Carlos Ruiz Zafón.

Skjult talent: ”Talent er måske så meget sagt, men jeg har besteget flere høje bjerge.”

Men i år kommer der også et stort antal bankrepræsentanter til FN. De skal underskrive FN’s principper for bæredygtig bankvirksomhed, et dokument med seks punkter, som Nordea har udarbejdet i samarbejde med 29 banker fra hele verden. Anders Langworth, naturelsker og en af Nordeas chefer for bæredygtig økonomi, siger, at principperne har til formål at forandre sektoren, så den bliver førende inden for de mål, der skal skabe bæredygtig vækst.

– Dokumentet er en slags ramme, som det er tanken, at hele finanssektoren skal forholde sig til, for at vi kan leve op til Parisaftalen om klimaet og FN’s mål for bæredygtig udvikling. Det har klare krav og omfatter også krav til opfølgning og afstemning, siger han.

Hvad betyder principperne helt konkret?

– At banksektoren skal tage fat om sagen som helhed. Påtage sig en mere aktiv rolle i front for arbejdet med at skabe positive og bæredygtige forandringer for mennesker, erhvervsliv og samfund. Det handler blandt andet om tydeligere mål, større gennemsigtighed og mere samarbejde for at muliggøre forandringerne sammen med kunderne.

Betyder det, at I kan være nødt til at nægte lån til for eksempel virksomheder, der beskæftiger sig med fossile brændstoffer?

– Uden at kigge på en specifik branche som sådan er det generelt meget vigtigt, at vi ser på, hvilken slags virksomhed vi investerer i eller låner penge til, og stiller den rette type krav. Med disse principper kan vi have en god og udviklende dialog med kunderne. Vi har en forretningstankegang, der siger, at vi ikke kun skal spørge os selv “kan vi gøre det”, men også ”bør vi gøre det”. Det betyder, at vi allerede i dag siger nej til visse forretninger og investeringer.

De 125 banker, der har underskrevet dokumentet, har aktiver for sammenlagt 46 billioner dollars.

”Dokumentet er en slags ramme, som det er tanken, at hele finanssektoren skal forholde sig til, for at vi kan leve op til Parisaftalen om klimaet og FN’s mål for bæredygtig udvikling.”

Hvor mange banker underskriver principperne i FN-ugen?

– På nuværende tidspunkt er der omkring 125, men vi forventer, at mange flere vil tilslutte sig senere på efteråret. Eftersom dokumentet omfatter krav til bankerne, så tager det lidt tid for alle at tage stilling og beslutte sig for at gå med. Derfor er jeg ekstra stolt over, at Nordea har været med til at skabe dette fra bunden, siger Anders Langworth

”Vi skal ikke kun spørge os selv ’kan vi gøre det?’ men også ’bør vi gøre det?’”

I din fritid har du også startet Bankers for Climate, hvad er det?

– En nonprofit-organisation for folk i vores branche, der gerne vil engagere sig i bæredygtighed. Den sætter spot på branchens muligheder for at påvirke tingene positivt.

Hvorfor er du så engageret i klimaspørgsmålet?

– Jeg elsker natur og friluftsliv. Men i de senere år har jeg set en masse underligt i verden: Isen smelter, bjerge kollapser, fiskearter uddør. Man kan ikke bare trække på skuldrene og se på.

Hvordan påvirker engagement dig som privatperson?

– Jeg bliver mere eftertænksom, bl.a. når det gælder rejser og mad. Jeg rejser med offentlige transportmidler, så ofte jeg kan, jeg prøver at spise mindre rødt kød, og jeg ser på, hvor jeg kan spare. At leve bæredygtigt handler ikke om, at livet slutter, men om at spørge sig selv, om man virkelig har brug for det, man nu er ved at anskaffe sig.

I fritiden driver Anders Langworth den idealistiske organisation Bankers for Climate.

6 PRINCIPLES FOR RESPONSIBLE BANKING

1. Alignment: We will align our business strategy to be consistent with and contribute to individuals’ needs and society’s goals, as expressed in the Sustainable Development Goals, the Paris Climate Agreement and relevant national and regional frameworks.

2. Impact & Target Setting: We will continuously increase our positive impacts while reducing the negative impacts on, and managing the risks to, people and environment resulting from our activities, products and services. To this end, we will set and publish targets where we can have the most significant impacts.

3. Clients & Customers: We will work responsibly with our clients and our customers to encourage sustainable practices and enable economic activities that create shared prosperity for current and future generations.

4. Stakeholders: We will proactively and responsibly consult, engage and partner with relevant stakeholders to achieve society’s goals.

5. Governance & Culture: We will implement our commitment to these Principles through effective governance and a culture of responsible banking.

6. Transparency & Accountability: We will periodically review our individual and collective implementation of these Principles and be transparent about and accountable for our positive and negative impacts and our contribution to society’s goals.

Foto: Karl Nordlund

Publiceret 16.09.2019