Factfulness

Nethandel er pandemiens vinder

I 2020 foregik den digitale omstilling med raketfart. I en global undersøgelse siger 59 procent af de adspurgte, at de ”bruger meget mere tid på nettet” end før pandemien. En af de store vindere er Amazon. Her er 11 fantastiske fakta om e-handelsfirmaet, som nu er verdens femtestørste arbejdsgiver.

1. Hvert sekund sælger Amazon varer for US$ 4.722 dollar (ca. 31.640 kr.) – eller i snit for 17 mio. dollar (ca. 114 mio. kr.) i timen.

2. Der findes 12 millioner varer i Amazons produktkatalog. Inkluderer man samarbejdspartnere er der over 350 millioner produkter at lægge i indkøbskurven.

3. I år har Amazon spenderet US$11,5 mia. (ca. 77 mia. kr.) på coronarelaterede tiltag. De omfatter bl.a. værnemidler, ombyggede lokaler, forhøjede lønninger og lønkompensation.

4. HR-afdelingen har haft travlt i 2020 – 427.000 nye medarbejdere er kommet til. Arbejdsstyrken er vokset til 1.200.000, hvilket gør Amazon til verdens femtestørste arbejdsgiver. (Walmart er størst med 2,2 millioner.)

Jeff Bezos
Jeff Bezos. Foto: Shutterstock

5. Fra at være begyndt som en lille netboghandel for 25 år siden er Amazons hovedindehaver og grundlægger Jeff Bezos i dag verdens rigeste med en formue, der opgøres til US$ 200 mia. (ca. 135 mia. kr.)

6. Mange ser en fremtid for sig inden for Amazon – hver dag modtager firmaet omkring 1.400 uopfordrede jobansøgninger.

7. Amazon sidder på 45 procent af det amerikanske e-handelsmarked – hver tredje amerikaner er medlem af kundeklubben.

8. Medarbejderne opfordres til at tage deres hunde med på arbejde. Mange gør det – visse dage går, sidder og ligger der over 7.000 hunde på hovedkontoret i Seattle, hvor der er etableret en hel park, så hundene kan løbe frit omkring.

9. For at få indblik i hvilke behov og problemer, kunderne har, skal alle medarbejdere hvert år bruge to dage i firmaets kundeservice – det gælder også den øverste ledelse og Bezos selv.

10. Findes der noget, man ikke kan købe hos Amazon? Kun hvis du er ude efter cigaretter, levende dyr eller fast ejendom, må du gå et andet sted hen.

11. Amazons succes har gjort det muligt for Bezos at starte rumvirksomheden Blue Origin og tage kampen op med Tesla-grundlæggeren Elon Musk om at komme først til Mars. To stjerner i kampen om en planet.

Jeff Bezos. Blue Origin
Jeff Bezos. Blue Origin

Amazon etablerede sig i 2020 i Sverige, og man ligger klar i starthullerne i Danmark, Norge og Finland.

Publiceret 10.01.2021