Personligt

Når livet vender

Jack Ma gik fra mislykket studerende til mangemilliardær og grundlægger af succesvirksomheden Alibaba.

”En leder, der kan lære dig at være menneske. For du forstår ikke noget af livet, før du er 30. Hvis du finder denne leder, skal du blive der i mindst tre år”, siger Ma.

Ingen ville have klandret Ma Yun, hvis han havde opgivet alle sine ambitioner. For Kinas rigeste mand – der skiftede navn til Jack Ma og grundlagde det enorme e-handelsfirma Alibaba, som sælger for mere end Amazon og eBay tilsammen – var som ung en omvandrende fiasko.

Jack Ma

Alder: 55 år.

Karriere: Har grundlagt det kinesiske it-konglomerat Alibaba Group Holding.

Starten: Fik idéen til Alibaba på en rejse til USA, hvor han første gang kom i kontakt med internettet og slet ikke kunne finde nogle oplysninger om Kina.

Beskæftigelse nu: Er gået af som formand for Alibabas bestyrelse for at hellige sig studier og filantropiske aktiviteter gennem sin fond, der har fokus på sundhed og uddannelse, bl.a. i Tibet.

Formue: 410 mia. kr.

Filmstjerne: Spillede i 2017 hovedrollen i kortfilmen Gong Shou Dao med kungfu-tema.

Kuriosum: Anskaffede sig sin første computer i en alder af 33 år.

Udmærkelser: Fortune rangerede ham i 2017 som verdens næstbedste leder.

12 gange hjemme og i udlandet søgte han ind på et universitet, ingen af gangene lykkedes det ham at komme ind. Han søgte til politiskolen, og i en gruppe med fem kom fire ind, men ikke Ma. Og han var den eneste af 24 ansøgere, som det ikke lykkedes at blive trainee til et restaurantchefjob i fastfoodkæden KFC.

Men til sidst vendte tingene: Det lykkedes ham at knibe sig ind på universitetet i hjembyen Hangzhou, hvor han uddannede sig til lærer i engelsk og international handel. Der var bare et men: – Jeg hadede lærerfaget, fortalte han for nylig på World Economic Forum i Davos.

Da han blev færdig, lovede han dog på direkte opfordring af sin engelsklærer at give faget en chance i seks år. Han holdt løftet.

– Og jeg indså alle de gode ting ved at være lærer, jeg faldt til ro.

Efter de seks år stoppede han med at undervise i 1995. Derefter kom han på en rejse til USA for første gang i kontakt med internettet – og resten er, som man siger, historie.

Der opbygges legender omkring alle magnater, der er begyndt med to tomme hænder. De plejer at bestå af lige dele sandhed, misforståelse og ren opfindsomhed. Sådan var det med Steve Jobs, og sådan er det med Jack Ma.

Måske var de kun 23 ansøgere til KFC. Men det interessante er ikke, hvor tomme hænderne engang var, men derimod disse lederes filosofi og hvad der gav dem så stor succes. Og Jack Mas iværksætterfilosofi er mere interessant end de flestes.

Lærerhistorien fortæller han for at understrege, hvor vigtigt han mener, at det første job er. Led ikke efter en sej eller succesrig virksomhed i første omgang – led efter en god chef. En leder, der kan lære dig at være menneske. For du forstår ikke noget af livet, før du er 30, siger Ma. Hvis du finder denne leder, skal du blive der i mindst tre år.

Jack Ma mener, at du skal lytte til andres fiaskoer, ikke deres succeshistorier; de får dig bare til at føle dig lille.

Han synes heller ikke, at du behøver at være klog og vide en masse som chef. Fokuser i stedet på at ansætte folk, der er klogere end dig, og få dem til at kunne arbejde sammen.

Og sats på kvinder. At Alibaba Group har et flertal af kvinder (37 procent i den øverste ledelse) er ikke noget tilfælde.

Da Jack Ma talte på Bloomberg Global Business Forum sidste efterår, sad der en række store ledere blandt publikum og hørte, at ledere af i dag har brug for et tredje Q: ud over IQ og EQ også LQ. Vi almindelige dødelige udtaler normalt LQ som learnability quotient, men Jack Ma mener, at det skal stå for the quotient of love.

Uanset hvad er kvinder bedre rustet, mener han: – Mange mænd har høj IQ, lav EQ og endnu lavere LQ. Kvinder har bedre balance mellem alle tre. Så hvis du ønsker, at din virksomhed skal styres med visdom og omtanke, er kvinder bedst.

Tekst: Niklas Wahllöf Foto: Shutterstock

Publiceret 26.01.2020