Økonomi

Mød Nordeas nye forbrugerøkonom

Nordeas nye forbrugerøkonom Ida Marie Moesby finder sin inspiration i krydsfeltet mellem økonomi og psykologi, hvor almindelige danskere træffer økonomiske beslutninger.

Ida Marie Moesby-1
Ida Marie Moesby, Nordeas nye forbrugerøkonom.

Måske har du prøvet at købe ind, når du er sulten og er kommet hjem med en masse usunde varer?  

Det er blot en af de mange situationer, som Nordeas nye forbrugerøkonom Ida Marie Moesby interesserer sig for og undersøger. Det kaldes adfærdsøkonomi og handler om, hvordan vores adfærd påvirker vores økonomi og beslutninger på godt og ondt.

”Adfærdsøkonomi er krydsfeltet mellem økonomi og psykologi og handler groft sagt om, hvordan  mennesker opfører sig i den virkelige verden. Klassiske økonomiske modeller tager udgangspunkt i, at mennesker er fornuftige og rationelle, men det er vi ikke altid – faktisk stort set aldrig. Derfor er det ofte mere interessant at se på, hvilke økonomiske valg man træffer, når man står midt i en virkelig situation. Noget går igen, fx hvis man er træt og ikke har fået frokost, så kan man træffe nogle beslutninger, der måske ikke er smarte. Hvis du fx køber ind, når du er sulten, køber du flere varer og mere usundt – det gør du ikke, hvis du er mæt.”

”Det gælder os alle, at når vi bombarderes med meget information i pressede situationer, er det svært at træffe fornuftige valg. Så når vi skal hjælpe danskerne med at træffe rigtige og fornuftige valg, skal vi tage udgangspunkt i de situationer, de er i,” lyder det entusiastisk fra Ida.

Nordeas nye forbrugerøkonom Ida Marie Moesby glæder sig til at give gode råd til, hvordan danskerne får en sund økonomi. I sin fritid styrketræner hun med sin to år yngre bror: ”Mit mål er at kunne løfte 110 kg i dødløft og tage 60 kg i bænkpres.”

Inspiration og gode råd

Ida kommer fra et job i Forbrugerrådet Tænk, hvor hun især har beskæftiget sig med forbrugervilkår i banksektoren, og hun glæder sig meget til at inspirere og give gode råd til danskerne om deres privatøkonomi.

Ud over adfærdsøkonomien interesserer Ida sig også meget for, hvilke betalingsløsninger det bedst kan betale sig at bruge – både når man ser på pris, men også på forbrugerbeskyttelse ved misbrug. Opsparing og investering er også emner, som har forbrugerøkonomens store interesse.

”Det er blevet meget nemmere at investere de seneste år, og man behøver ikke at være millionær. Man kan faktisk komme i gang med blot 100 kroner om måneden, hvis man fx benytter en investeringsrobot som Nora,” siger Ida og understreger, at hun ikke er investeringsekspert:

”Jeg kan og skal ikke give investeringsanbefalinger, men jeg kan forklare, hvordan man kommer i gang, hvad man skal passe på, fx investeringssvindel, men også om man overhovedet bør investere.”

Kom i gang med at investere på 10 minutter

hænder og mobiltelefon

Tænk dig godt om, så du slipper for at tænke (for meget) på din økonomi

Bæredygtighed har også Idas opmærksomhed:
”Man kan rykke rigtig meget på bæredygtighedsområdet via sin opsparing. Især hvis man husker at inddrage sin pension, som for de fleste udgør en stor del af ens samlede formue, og ofte er investeret igennem et pensionsselskab,” pointerer Ida.

For mange handler bæredygtighed om at flyve mindre og købe klimarigtigt i supermarkedet, men Ida påpeger, at man med sine investeringer også kan gøre meget for klimaet.
”Har du nogensinde tænkt over, hvilke virksomheder dine penge arbejder for, når du sover?”, spørger hun.

For Ida handler økonomi faktisk meget om at tænke sig godt om, så man slipper for at tænke over den.
”At få en sund økonomi starter typisk med at få styr på sit budget. Det lyder kedeligt, men det er en god ide, for man kan faktisk få flere penge mellem hænderne ved at få styr på budgettet. Ligesom med den månedlige opsparing: Hvis man én gang har taget stilling til, at pengene skal sættes til side først på måneden, behøver man dybest set ikke tænke mere over det.”

Det bedste økonomiske råd, Ida har fået

”Det var nok, da jeg i gymnasiet ville købe en ny og lækker mobiltelefon, men jeg endnu ikke havde råd. Jeg fik at vide af min far, at jeg aldrig skulle købe noget på afbetaling, fordi det ofte ender med at blive meget dyrere, og fordi det er usundt for ens økonomi at skrue forbruget i vejret, når man ikke har pengene til det. Så medmindre købet er strengt nødvendigt, så bør man aldrig købe på afbetaling. Og da min gamle telefon sådan set stadig virkede, så ventede jeg nogle måneder med at købe den nye, til jeg havde sparet det fulde beløb op. Og den strategi holder jeg mig stadig til.”

Sådan styrer Ida sin økonomi

”Jeg øremærker mine penge temmelig meget – nogen vil nok sige, at det har taget overhånd. Jeg har både en opsparingskonto, ferieopsparingskonto, en opsparingskonto til udgifter til huset, en budgetkonto og så min lønkonto til andet forbrug. På den måde får jeg et godt overblik over, hvor meget jeg bruger på de forskellige poster, og jeg kan bedre følge med i, hvor langt jeg er fra at nå mine opsparingsmål – fx hvornår der er penge til den næste ferie. Rationelt set burde det ikke være nødvendigt med sådan en fininddeling, og man bliver jo ikke rigere af at flytte pengene rundt imellem et hav af konti, men det fungerer godt for mig. Og jeg har ikke dårlig samvittighed, når jeg bruger penge, fordi jeg ved, at de var afsat til formålet.”

Tekst: Pernille Dehn

Publiceret 10.08.2021