Innovation

Mindre alene – ved hjælp af teknologi

Frygten for at blive alene er en følelse, mange kan mange genkende. Og faktum er, at ensomhed er et voksende samfunds- og folkesundhedsproblem, som på længere sigt kan få negative konsekvenser for både det fysiske og psykiske helbred. Problemet er mest almindeligt blandt børn og unge samt ældre over 80 år. Men det kan indtræffe uanset alder, køn eller nationalitet. For det norske startup-firma No Isolation er kampen mod ensomhed blevet omdannet til konkrete kommunikationsværktøjer – som igen kan hjælpe folk ud af social isolation.

Karen Dolva

Alder: 29 år.

Uddannelse: Har studeret informationsvidenskab og design på universitetet i Oslo.

Beskæftigelse: Iværksætter, som grundlagde No Isolation i 2015.

Udmærkelser: Modtog den prestigefyldte EU-pris for kvindelige innovatører i klassen Rising Innovator i 2018.

Anerkendelser: Var i 2018 en af 50 kvinder på Forbes-listen The World’s Top 50 Women in Tech.

– Ensomhed er sundhedsfarligt, både fysisk og mentalt. Det er blevet sammenlignet med at ryge 15 cigaretter om dagen, hvilket øger risikoen for tidlig demens og hjerteanfald. Vores mål er at gøre hele verden mindre ensom, siger Karen Dolva, medstifter af No Isolation.

Til forskel fra andre virksomheder, der ofte udvikler teknologiske løsninger til personer med tekniske færdigheder, er et af No Isolations mål at finde løsninger til dem, der ikke er vant til at bruge tekniske kommunikationsværktøjer. Ud over AV1 – en robot, der fungerer som barnets øjne, ører og stemme i klasseværelset og gør, at børn, der er syge, alligevel kan følge med i undervisningen – står virksomheden også bag KOMP, en løsning, der gør det muligt for digitalt kyndige børn og børnebørn at sende billeder og beskeder og foretage videoopkald til deres mere analoge bedsteforældre.

– KOMP er en app og en skærm, der ligner en gammel radio. Den gør det muligt at sende indhold fra sin mobil eller have videosamtaler med sine bedsteforældre. Selvom vi ikke nødvendigvis er mere alene nu end før, så har vi viden og ressourcer nu til at gøre noget ved det. Det, der er brug for, er vilje, siger Karen Dolva.

Publiceret 20.07.2019