Innovation

Min kollega er en robot!

For nogle år siden skræppede pessimisterne op: Kunstig intelligens (Artificial Intelligence, AI) og robotter var på vej til at overtage vores kontorer, virksomhederne ville skulle halvere deres arbejdsstyrker med omfattende arbejdsløshed til følge.

Mattias Fras, chef for AI-strategier hos Nordea.

Men skrækscenarierne blev ikke til noget. Arbejdsløsheden er lav i store dele af den udviklede verden. Og på mange måder har den igangværende teknologiomstilling snarere betydet forbedringer.

– Vi overvurderede, hvad der ville ske på kort sigt. Men jeg tror også, at vi undervurderer, hvad der sker på langt sigt," siger Mattias Fras, chef for AI-strategier hos Nordea.

For i fremtiden vil vi arbejde forskelligt, når tjenester bliver yderligere automatiseret. I bankverdenen er der allerede robotter, der hjælper med f.eks. at spare – og der er flere nyheder på vej; udviklingen går rasende hurtigt.  Mattias Fras forudser kortere arbejdsuger og minder om, at vi i dag arbejder mindre end den seksdagesuge, der var normen i begyndelsen af 1900-tallet. Sandsynligvis vil medarbejderne også få mere kreative opgaver.

– Det kan blive rigtig godt, mere menneskelige og interessante job. Hvis man skal være ærlig, er der jo ikke mange, der kan lide at afstemme Excel-ark, siger han.

Publiceret 03.08.2019