Bæredygtighed

Miljøvenlige køer

At køer slipper metangas ud, blandt andet når de bøvser og prutter, er velkendt og omdiskuteret i klimasammenhæng. Metan er nemlig en stærkere drivhusgas end kuldioxid. Køer genererer mere end fire procent af verdens klimapåvirkende udslip sammenlignet med luftfarten, der tegner sig for to-tre procent.

Med dette problem i tankerne læste grundlæggerne af Volta Greentech om en revolutionerende forskning i Australien og USA: Ved at blande alger i foderet kan man reducere metangasserne hos køer.

Virksomhedens nuværende administrerende direktør Fredrik Åkerman droppede hurtigt ud af sine studier i USA og rejste hjem til Sverige for at kommercialisere forskningen og blive iværksætter. Han og medstifterne Leo Wezelius og Angelo Demeter sigter nu mod at gøre mejeri- og oksekødsindustrien mere miljøvenlig. Trioen indsamlede for nylig tre mio. SEK i venturekapital, penge, der bl.a. kommer fra den fremgangsrige batteriproducent Northvolts adm. direktør Peter Carlsson.

– Pengene skal blandt andet bruges til at ansætte tangeksperter, ingeniører og biologer og til at udvikle prototyper, fortæller Fredrik Åkerman.

De er allerede i kontakt med algedyrkere og med EU for at få tang godkendt som dyrefoder.

Risikokapitalrunden fandt sted, efter at man fik fjernet en relativt stor bekymring: Det stof i tangen, som blokerer metangassen, bromform, kan være kræftfremkaldende hos mennesker, og der var frygt for, at det ville blive overført i mælken. Men ny forskning fra University of California Davis viser, at mængden af bromform i et glas mælk er 500 gange lavere end den tilladte grænse for vand i USA.

Publiceret 29.09.2019