Innovation

Luftkastellet der blev sprængt

Hun har været på forsiden af Fortune, Forbes og Bloomberg Businessweek. Men nu er Elizabeth Holmes’ iværksætterrejse blevet til en kæmpeskandale og bedrageri i milliardklassen.

Elizabeth Holmes
Da hun stod på højdepunktet af sin karriere, var Elizabeth Holmes’ selskab Theranos $9 mia. værd. Foto: Theranos

I flere år fascinerede Elizabeth Holmes investorer og journalister med sit medicotekniske selskab Theranos. Der var bare et problem: Teknologien fungerede ikke. Og til efteråret bliver hun stillet for retten, anklaget for bedrageri. 
Visionen var ellers strålende. Theranos’ blodprøvesystem skulle revolutionere sundhedsvæsenet gennem en teknologi, der kunne måle hundredvis af værdier og identificere en lang række sygdomme med bare én dråbe blod. Det eneste, det krævede, var et enkelt stik i fingeren, lovede den karismatiske iværksætter.

Ideen fik Elizabeth Holmes på kollegieværelset ved Stanford University i Californien, hvor hun studerede kemiteknik. 19 år gammel, i 2004, forlod hun universitetet og grundlagde virksomheden, som snart var på alles læber.

Holmes’ stil mindede om hendes forbillede, Apples Steve Jobs. Hun var ofte klædt i sort poloshirt og talte med en dyb barytonstemme, når hun overbeviste venturekapitalister, forretningsfolk og tidligere ministre om at investere penge eller komme og arbejde for hende i Silicon Valley. Blandt dem, der sprang på Theranos-toget, var de tidligere udenrigsministre George Schultz og Henry Kissinger.

Holmes rejste mere end $400 mio. (ca. 2,5 mia. kr.) i risikovillig kapital, udtog flere patenter og underskrev aftaler med den landsdækkende apotekskæde Walgreens. Hendes firma blev vurderet til $9 mia. (ca. 56 mia. kr.). I 2015 kårede tidsskriftet Time hende til en af verdens mest indflydelsesrige.

Det gjorde sandsynligvis faldet endnu hårdere. Senere samme år offentliggjorde The Wall Street Journal en række artikler, der viste, hvor upålidelig blodprøveteknikken var, og som afslørede luftkastellet bag Theranos (navnet er en kombination af de engelske ord for behandling, therapy, og diagnose, diagnosis).

Gravejournalisten John Carreyrou, der stod bag afsløringen, skrev også bogen Ondt blod om Holmes. I den fortæller han detaljeret om virksomheden, som senere gik konkurs, og stiller spørgsmålstegn ved, hvordan så mange kunne lade sig manipulere af dens grundlægger.

Derefter gik det hurtigt ned ad bakke. Utallige artikler og dokumentarfilm blev lavet om samme tema. Holmes’ formue styrtdykkede til nul, og allerede i 2016 udpegede Forbes hende til "en af verdens største lederskuffelser". For nylig beskrev tv-kanalen MSNBC Holmes som kvinden, Amerika elsker at hade.

Til sommer venter hun sit første barn sammen med sin mand, hotelarvingen Billy Evans – og til efteråret venter der den 37-årige Elizabeth Holmes en bedragerisag.

Publiceret 01.09.2021