Bæredygtighed

Livet efter katastrofen

Oops! Please enable marketing cookies to view content like this from Nordea

25. januar sidste år ramte katastrofen den lille by Brumadinho i Brasilien, da en dæmning ejet af minedriftsgiganten Vale, brød sammen. En flodbølge af vand, kemikalier og jernoxider skyllede som en tsunami af mudder ned over landsbyen og dræbte flere end 300 mennesker og gjorde store landområder ubrugelige. Det var en gentagelse af en lignende katastrofe, der fandt sted fire år tidligere i Samarco. Også der var det en dæmning, ejet af det samme mineselskab, som styrtede sammen. Dengang kom 19 mennesker til skade, og tusinder mistede adgang til drikkevand. 

Karim Sayyad

• Senioranalytiker i Nordea Asset Managements team for ansvarlige investeringer. Analyserer virksomheder og sektorer ud fra forretningsetiske, miljømæssige og sociale kriterier. Har ansvaret for påvirkningsdialoger med virksomhederne for at ændre deres bæredygtighedsarbejde. Arbejdet hos Nordea siden 2012.

• Født og opvokset i Stockholm. Kandidatgrad i finans, bachelorgrad i økonomi. Studier i sustainable finance ved University of Oxford.

• Har skrevet bogen Guld og grønne skove: Invester klimavenligt, og bliv rig sammen med Sasja Beslik. I den viser forfatterne konkret, hvordan man investerer rentabelt og samtidig bidrager til, at verden bliver mere bæredygtig.

Karim Sayyad, analytiker hos Nordea Asset Management, tog med et filmhold til Brumadinho, for at få et førstehåndindtryk af katastrofens omfang, tale med selskabets ledelse og beslutte, hvad Nordea skulle gøre med sine investeringer i mineselskabet.

Hvordan var det at møde menneskene i Brumadinho?

– Ulykken er en tragedie for hele regionen. Stort set alle indbyggere er berørt. De, der ikke selv blev såret eller mistede ejendele, kender nogen eller er i familie med nogen, der på en eller anden måde blev ramt. Derudover er byen økonomisk sårbar, hvilket gjorde det endnu sværere at møde disse mennesker.

Det stærkeste øjeblik for dig personligt?

– Der var en kvinde, der fortalte, at hendes datter, der var gravid i femte måned, stadig var savnet. Hun bad os appellere til redningsarbejderne, som vi skulle møde senere, om at blive ved med at lede. Der var ikke noget håb om at finde nogen i live på det tidspunkt.

Hvorfor er det i dine øjne vigtigt, at Nordea er til stede ved den slags tragiske begivenheder?

– Nordea har et ansvar for at investere ansvarligt og bæredygtigt. Det er vanskeligt at sikre dette uden information. Naturligvis kan man læse om begivenheder i rapporter, såkaldt "desk-research", men for at forstå situationer og afgøre den bedste vej frem er man nødt til at tale med flere interessenter på stedet. Ikke kun repræsentanter for virksomheden, men også med de mennesker, der bor i området, lokale myndigheder eller forskellige organisationer.

Hvordan var det at mødes med ledelsen for Vale, var de imødekommende?

– Ja, det var de, og de forstod også, at det, der var sket, ikke var acceptabelt. Især fordi det er anden gang, at en sådan hændelse sker på kort tid. Det, der er afgørende, er, hvad de gør for at rette op på tingene, og hvor hurtigt de handler.

Lyttede de til jeres krav/ønsker?

– Det er vores opfattelse, at de lytter til os og det brede investorkollektiv. Problemet er, at de foranstaltninger, de træffer nu, skulle have været truffet for flere år siden. Det positive er, at virksomheden har øget sikkerheden og tempoet i afviklingen af alle dæmninger i resten af landet, som er opført på samme måde som den i Brumadinho.

Kunne man på nogen måde have forudset eller forhindret katastrofen?

– Man vidste, at der var stor risiko forbundet med denne type dæmningsstruktur. Der foregår undersøgelser, der skal fastlægge, hvor uagtsom virksomheden har været med hensyn til sikkerhed. Det, der er sikkert, er, at virksomheden ikke gjorde nok efter den første katastrofe i Samarco.

Hvordan har Nordea forvaltet sine investeringer i Vale efter katastrofen?

– Nordea satte virksomheden i karantæne, dvs. der blev sat stop for yderligere aktiekøb, og vi reducerede vores eksponering i selskabet. Det gjorde vi for at købe os mere tid til at indsamle og analysere information.

Vil I vende tilbage til Brumadinho?

– Alt efter, hvordan situationen udvikler sig, kan det godt blive relevant med et genbesøg. Vi vil have en tæt dialog med virksomheden fremover og vil fortsætte med at engagere os for at bidrage til en positiv forandring fremadrettet, ikke kun for Vale, men for hele minedriftsindustrien.

Tekst: Mårten Niléhn

Publiceret 01.12.2019