Økonomi

Læg formuen i trygge rammer

Hvis du nærmer dig, eller måske allerede har taget hul på seniortilværelsen, giver det tryghed at have en plan for, hvordan formuen skal bruges de kommende år – og gives videre, når den tid kommer.

Foto: Shutterstock

”Livet er det, der sker, mens du har travlt med at lægge andre planer,” skulle John Lennon engang have sagt. Og godt nok er livet uforudsigeligt, men med rettidig omhu og god planlægning kommer man længst. En af dem, der hjælper kunderne i Private Banking med at få både overblik og indblik i de mange muligheder, en formue kan rumme, er chefformuerådgiver Jesper Lindevang fra Nordea Private Banking i Odense.

– I Private Banking har vi en tæt relation til kunderne. Ofte har vi fulgt familierne gennem mange år, og det gør selvfølgelig, at vi efterhånden kender dem rigtig godt. Derfor ved jeg også, hvad vi har talt om undervejs, og den viden trækker jeg på i min rådgivning. Det er en fordel at have kundens historik på plads, når vi har dialogen om fx tilbagetrækning, pension, ejer- eller generationsskifte, forklarer Jesper Lindevang.

Jesper Lindevang, chefformuerådgiver fra Nordea Private Banking i Odense

Når han møder kunder med en kompleks økonomi, er det et puslespil med mange brikker, men i modsætning til et traditionelt puslespil, er løsningen ikke givet på forhånd. Som eksempler på nogle af de spørgsmål, man som formuende skal forholde sig til, nævner han samspillet mellem pensionsopsparingen, formuen i frie midler, friværdien i bolig og fritidsbolig samt ejerskabet af eventuelt egen virksomhed. Og hvad med børn og børnebørn?  

– Det handler mindre om penge, men rigtig meget om den tryghed, det giver at vide, at der er lagt en langsigtet plan for, hvordan formuen skal aktiveres de kommende år og gives videre til næste generation i form af fx gaver, arveforskud og testamente. Det er det overblik, jeg hjælper med at give.

Ifølge Jesper Lindevang består en vigtig del af hans arbejde som formuerådgiver i Private Banking i at lytte og spørge ind til, hvilke ønsker, drømme og forventninger kunden har – og så engang i mellem at udfordre dem og skubbe lidt til de vante forestillinger.

– Nogle har måske talt med naboen over hækken og fået indtryk af, at der er en bestemt måde at gøre tingene på. Her vil jeg så gerne udfordre dem, vende det lidt på hovedet og i stedet spørge, hvordan kunden gerne vil have det, siger han og fortsætter:

– Når først vi har haft dén snak, finder vi den løsning, der passer bedst til lige netop den individuelle kundes situation. Man skal huske på, at ikke to familier er ens, og i sidste ende er det kun dig og din familie, der ved, hvad der er bedst for jer, understreger han.

Det de fleste skal leve af, når de trækker sig tilbage, er den pensionsopsparing, som ofte er bygget op gennem et helt arbejdsliv. Det kan lyde støvet og ikke et emne, man ville bringe op ved middagsbordet, men ifølge Jesper Lindevang er pension faktisk et emne, der interesserer rigtig mange.

– Når de nærmer sig den alder, hvor de kan se en ende på arbejdslivet, begynder spørgsmålene så småt at dukke op.

Ifølge Jesper Lindevang gælder det om at have orden i penalhuset, når man nærmer sig den fase i livet, hvor man begynder at skulle tænke på en tilværelse efter arbejdslivet.

– Selv om man måske forventer mange flere gode år på arbejdsmarkedet, anbefaler jeg, at man tager et grundigt kig på sin pension, når man rammer de 50, og ser den i sammenhæng med sine øvrige aktiver. For mange vil det være et godt tidspunkt i livet at få det lange perspektiv på plads. Det hjælper vi naturligvis gerne med.

Tekst: Thomas Engelsmann

Publiceret 12.10.2020