Økonomi

Købelystne danskere på sommerhusjagt

Er det en god ide at købe sommerhus for tiden? Ja, det synes mange danskere. Mæglerkæden danbolig melder om rigtig godt gang i salget og sågar om mangel på sommerhuse til salg.

Foto: Shutterstock

Sommerhusmarkedet har været i fin form de seneste år, pænt hjulpet på vej af bedre muligheder for at låne til sommerhuset og mere attraktive forhold, hvis man gerne vil leje sommerhuset ud. Oveni har mange danskere fået flere penge mellem hænderne i form af især stigende friværdi i helårsboligen.

Er salget så gået i stå under coronakrisen?

Ikke ifølge danboligs tal for salg af fritidshuse i årets første fire måneder. Sammenlignet med samme periode sidste år viser tallene en samlet stigning på 43 procent og særlig i februar og april lå tallene langt over sidste års tal.

– Salget af sommerhuse er gået over al forventning i år. Også de seneste to måneder, mens landet har været lukket delvist ned. En del af forklaringen skal formentlig findes i, at udsigten til en sommer med begrænset rejseaktivitet har fået flere til at overveje sommerhuset som feriedestination, siger Per Bie, adm. direktør i danbolig.

Og potentielle købere skal ikke overveje tingene for længe.

Simon Freund Jensen
Indehaver & Projektchef – Ejendomsmægler, MDE i danbolig

– I begyndelsen af 2020 blev sommerhuse solgt 5–10 procent hurtigere end i 2019, men i løbet af coronakrisen har ’liggetiden’ været yderligere 5–10 procent kortere. Salgstempoet er nu det hurtigste, vi har oplevet siden finanskrisen, siger Simon Freund Jensen.

Han har været ejendomsmægler i mere end 10 år. I dag ejer og driver han danbolig Ebeltoft og sælger bl.a. sommerhuse i Syddjurs Kommune, herunder i Ebeltoft. Kommunen er hjemsted for omkring 10.000 sommerhuse.

Sælgers marked
Meget tyder også på, at det lige nu er sælgers marked, for der blev sat 20 procent færre fritidsboliger til salg i årets første fire måneder end samme periode sidste år, mens den gennemsnitlige kvadratmeterpris steg med 6 procent. Så der er ingen grund til at holde sig tilbage, hvis man går i salgstanker.

– Der er kommet færre til salg-skilte i sommerhuslandet, og når der bliver sat færre boliger til salg, får køberne også færre boliger at vælge mellem. Det giver den fordel til sælgerne, at deres bolig kan få mere opmærksomhed fra køberne. Den høje handelsaktivitet på sommerhusmarkedet har samtidig resulteret i højere priser, så lige nu kan sommerhusejerne sætte til salg i et marked med højere priser og mange købere, siger Per Bie.

Per Bie, Adm. direktør
danbolig a/s

Køb og lej ud?
Når vi oveni kan se frem til en sommer, hvor rigtig mange vil vælge at blive i Danmark og feriere, kan man måske være fristet til at købe et sommerhus for at leje det ud og på den måde tjene nogle penge. Det er dog ikke nødvendigvis den bedste ide, mener boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

– Man skal huske, at tyskere tegner sig for ca. 70 procent af de udlejede uger i danske sommerhuse, mens øvrige udlændinge fra blandt andet Sverige, Norge og Holland tegner sig for yderligere 10 procent Og hvis mange af dem vælger at blive hjemme i år, kan det blive svært at fylde de danske sommerhuse op hen over hele udlejningssæsonen udelukkende med danske gæster, der for de flestes vedkommende har ferie i juli.

Lise Nytoft Bergmann anbefaler derfor, at man primært køber sin fritidsbolig ud fra familiens egne forventninger og ønsker om at bruge boligen.

Sommerhuse på 120-130 kvadratmeter, gerne med et børneværelse eller to, er de mest eftertragtede, fortæller Simon Freund Jensen. Husene behøver ikke at ligge ved vandet. Bare der er natur i form af skov, sø eller måske en golfbane.

– Flere og flere køber et sommerhus, de kan køre til på maks. en time, f.eks. inde fra Aarhus og ud til Ebeltoft. Og folk er ikke til ’håndværkertilbud’: – Sommerhuset skal være lige til at flytte ind i, hvad enten det er splinternyt eller et velholdt af slagsen fra 1970’erne, siger Simon Freund Jensen.

Foto: Shutterstock

Politiske lempelser på sommerhusmarkedet

1. Realkreditbelåning på 75 procent

Tidligere kunne sommerhuse kun belånes med 60 procent. I 2017 besluttede politikerne dog at hæve grænsen til 75 procent. Det gør det billigere at finansiere sommerhuset, og det har været med til at øge efterspørgslen.

2. Lettere at bruge sommerhuset som helårsbolig

Tidligere kunne pensionister, der havde ejet deres sommerhus i otte år (eller fem år på dispensation), få lov til at omdanne det til helårsbolig. I 2017 blev grænsen rykket til ét års ejerskab. Det har øget den modne del af befolkningens interesse for at købe sommerhus, for vejen fra tanke til handling er blevet væsentligt kortere, når ønsket om at flytte tættere på naturen melder sig.

3. Højere bundfradrag ved udlejning af sommerhuset

Bundfradraget for udlejning af sommerhuse gennem et bureau er blevet hævet til 41.800 kr. i 2020. Sidste år var det 40.900 kr. og i 2017 kun 21.400 kr. Det vil gøre det mere attraktivt at udleje sit sommerhus og gøre det billigere at eje, hvis man er villig til at dele det med andre, når man ikke selv bruger det.

Kilde: Nordea Kredit

Publiceret 02.06.2020