Bæredygtighed

Klimavenlig teknologi skal ned i pris

Mikrobølgeovnen er et perfekt eksempel på, at klimakrisen kan løses, mener Bill Gates.

Mikrobølgeovn

Hvordan skal kampen mod klimaforandringerne vindes – hurtigt? Jo, ved at menneskeheden lærer af eksemplet med mikrobølgeovnen, hævder mangemilliardær og Microsoft-grundlægger Bill Gates. På sin blog Gates Notes argumenterer han for, at flere mennesker skal have adgang til klimavenlig teknologi såsom brændselsceller og grønt flybrændstof, der ikke koster kassen.

For at udviklingen kan gå i den retning, mener Gates, at vi kan lære af mikrobølgeovnen. Da mikrobølgeovnen blev lanceret i 1955, kostede den, hvad der svarer til omkring $12.000 (ca. 75.000 kr.). Men så kunne den også klare visse opgaver bedre end gas- og elovne, og efterspørgslen steg hurtigt. Flere virksomheder begyndte at fremstille mikrobølgeovne, man udviklede mere effektive måder at fremstille dem på, og der blev etableret leverandørkæder. I dag sælger ethvert varehus mikrobølgeovne til 300-400 kr.

Bill Gates

Bill Gates

˝Jeg er begejstret for Catalyst. Jeg tror, at programmet kan bidrage til, at innovationer vedrørende ren energi bliver tilgængelige og overkommelige for alle.”

Grøn teknologi kan og bør gå samme vej – men indtil videre er det kun solenergi, der har gjort det, skriver Gates. Derfor er han nu involveret i Breakthrough Energy Catalyst, et samarbejde mellem en gruppe indflydelsesrige filantroper, virksomheder og lande, der håber at fremskynde udviklingen af teknologi, der kan erstatte fossile brændstoffer.

– Jeg er begejstret for Catalyst. Jeg tror, at programmet kan bidrage til, at innovationer vedrørende ren energi bliver tilgængelige og overkommelige for alle, skriver Gates og tilføjer, at man har identificeret fire "modne" områder: 

1. CO2-fælder eller -opsamlere, som kan suge store mængder udledninger op direkte fra atmosfæren.

2. Grønt flybrændstof til transport- og passagerfly, der er for tunge til at kunne drives af batterier. 

3. Brintdrevne brændselsceller.

4. Energilagring i stor skala, det vil sige nye måder at gemme sol- og vindkraft på i flere måneder. 

Catalyst-gruppen holder en præsentation på klimatopmødet COP26 i Glasgow i begyndelsen af november.

Foto: Shutterstock

Publiceret 01.10.2021