Økonomi

Kina vil have førertrøjen på

Kina har i flere årtier trådt den økonomiske speeder helt i bund. Siden finanskrisen i 2008 har Kina således bidraget med forbløffende 45 procent af verdens samlede BNP-tilvækst. Og i dag lever knap 30 millioner mennesker i absolut fattigdom i det kæmpestore kommunistiske land, men det tilbage i 1990’erne var 750 millioner.

– Kinas rolle i verdensøkonomien vokser, og det vil den fortsætte med at gøre. En tredjedel af den globale økonomiske vækst genereres fra Kina, konstaterer Tuuli Koivu, cheføkonom i Nordea.

Tuuli Koivu, cheføkonom i Nordea

Med sine godt 1,4 milliarder indbyggere og en hastigt voksende militærstyrke er det ikke usandsynligt, at Kina i nær fremtid for alvor vil kunne udfordre USA om titlen som ”verdens absolutte supermagt”. Beijing satser stort på sit rumprogram og lykkedes tidligere i år med at landsætte et fartøj på Månens bagside, og det statslige firma Comac er i færd med at udvikle sine egne fly, så Beijing slipper for at handle hos amerikanske Boeing og europæiske Airbus. Kinas præsident Xi Jinping fastslog for et års tid siden, at den kinesiske drøm er at være den førende stormagt i 2050. 

I dag er det dog stadig den vestlige verden, der dominerer både økonomisk og kulturelt, mener Koivu, men økonomisk interesserede bør holde øje med den røde drage i øst – og opmærksom på de udfordringer, der kan påvirke landets udvikling. Det handler først og fremmest om klimaforandringerne (Kina er stadig meget afhængig af kulkraft) og så om handelskonflikten med USA’s præsident Donald Trump.

– At tage førertrøjen på er ikke let. Beijing befinder sig i en overgangsperiode, hvor man selv vil sætte dagsordenen og ikke kun reagere på Trumps udspil, siger Koivu.

Publiceret 09.09.2019