Økonomi

Kina på vej mod at afskaffe kontanter

Facebook har den seneste tid fået meget opmærksomhed for planerne om at lancere sin egen kryptovaluta (libra). Det er naturligvis interessant i sig selv, men direkte verdensomvæltende er det, at Kina har ageret i al ubemærkethed og står klar i starthullerne til at indføre sin egen digitale valuta, der skal erstatte kontanter.

– Beijing vil øge sin konkurrenceevne internationalt og samtidig reducere udgifterne til papirpenge, siger Inge Klaver, makroanalytiker i Nordea Research.

Inge Klaver, makroanalytiker, Nordea Research.

Mange ting i forbindelse med denne satsning på kryptovaluta ligger endnu hen i det uvisse. Men projektet har støtte fra præsident Xi Jinping, og det rygtes, at den stadig unavngivne valuta muligvis indføres i 2020.

Ifølge iagttagere kan valutaen hjælpe Beijing med at bevare endnu bedre kontrol over pengemængder og valutastrømme – men den kan også blive lettere at udbrede over hele verden end den nuværende yuan.

– I fremtiden vil Kina kunne betale underleverandører, der arbejder med den nye silkevej, i digital valuta. Det kan betyde, at den spreder sig meget hurtigt, siger Klaver.

Den nye silkevej er et samlet navn for Beijings store investering i bl.a. konstruktion af veje, højhastighedstog, havne og energianlæg globalt. Silkevejen blev lanceret i 2013 af præsident Xi og skønnes at have en værdi tæt på 600 milliarder dollars. Den er tænkt at skulle bane vejen for Kinas fremtidige handel med omverdenen.

– For Kina er det strategisk vigtigt at udfordre den kendsgerning, at det meste af verdenshandlen i dag foregår i amerikanske dollars, påpeger Klaver.

Først indveksler Kinas centralbank de yuan, der findes hos landets banker og finansielle institutioner. Derefter indveksler bankerne sedler og mønter fra kinesiske borgere.

Selve overgangen til digital valuta er tænkt at skulle ske i to trin: Først indveksler Kinas centralbank de yuan, der findes hos landets banker og finansielle institutioner. Derefter indveksler bankerne sedler og mønter fra kinesiske borgere.

Skiftet forventes ikke at blive så dramatisk, da en stor del af kineserne allerede er opkoblet og bruger digitale betalingstjenester som alipay og wechat. 

Det nye system opbygges ifølge internationale medier ved hjælp af såkaldt blokkæde- (blockchain) teknologi. Det hyldes som innovativt, men iagttagere advarer også om, at Kina med valutaen kan komme til at overvåge sine indbyggere endnu mere.

Centralregeringen har allerede søsat et såkaldt socialt kreditsystem, hvor kineserne vurderes ud fra, hvordan de agerer – om de f.eks. betaler regninger til tiden eller overtræder trafikregler. En konstruktion, der kritiseres af menneskerettighedsorganisationer.

Inge Klaver bekræfter, at der er en bekymring for, at det nye valutasystem vil afsløre nøjagtigt, hvordan kineserne bruger deres penge.

– Men allerede i dag ved staten, om man har hævet penge i en hæveautomat, siger hun.

Findes der lignende projekter i andre dele af verden?

– Mange centralbanker arbejder på at udvikle digitale valutaer, og det svenske projekt med e-krona er kommet ganske langt. Men Kina kommer nok først.

Publiceret 07.01.2020