Innovation

Kan man spise luft?

Tænk, hvis man kunne lave mad af luft ... Er det muligt?

Solar Foods fra Finland er på nippet til at lancere et revolutionerende proteinpulver kaldet Solein – en blanding af kuldioxid og vand samt vitaminer, der tilsættes i produktionsprocessen.

Tidligere i år modtog Solar Foods og dets adm. direktør, Pasi Vainikka, den prestigefyldte Index Award. Prisen uddeles af den danske stat, med kronprins Frederik og kronprinsesse Mary som protektorer.

Hvordan smager det så?

Nogenlunde som hvedemel ifølge Solar Foods. 

Solar Foods adm. direktør, Pasi Vainikka

Tanken er, at Solein skal fungere som ingrediens i en række forskellige fødevarer.

Metoden er ikke helt ny, den blev oprindeligt udviklet af NASA, for at astronauter kunne have noget at gumle på under lange rumrejser, men Solar Foods har videreudviklet den for at gøre den kommercielt interessant.

Kuldioxiden udvindes af luften gennem gigantiske ventilatorer ved hjælp af metoden "carbon capture". Derefter foregår selve produktionen indendørs, hvilket betyder, at man ikke er afhængig af vind og vejr eller store landområder til produktionen. 

Solar Foods har store forhåbninger. Hvis alt går som planlagt, vil pulveret blive lanceret globalt i 2021. To år senere er planen at producere to millioner "måltider" og omsætte for en milliard dollars.

Solein kræver et minimum af vand

(Så meget vand kræver det at producere et kilo protein.)

Okse – 56.994 l/kg

Lam – 48.600 l/kg

Svin – 39.990 l/kg

Fjerkræ – 16.830 l/kg

Solein – 48 l/kg

Publiceret 19.11.2019