Personligt

”Jeg er drevet af en stærk skabertrang”

Han har været i Nordea, siden han var teenager, men han er alt andet end en traditionel bankmand. Mikkel Rørvig har siden oktober sidste år stået i spidsen for enheden Startup & Growth, der hjælper ambitiøse vækstvirksomheder med at gøre gode idéer til solide forretninger.

Mikkel Rørvig
Da Mikkel Rørvig begyndte sin karriere i Nordea for 20 år siden, var han stadig teenager. I dag sidder han i spidsen for Nordeas Startup & Growth-afdeling.

Hvide gummisko, højt hår, fuldskæg og en komplet mangel på slips er sjældent ord, man ville bruge til at beskrive en klassisk bankmand. Men ikke desto mindre, er det det man mødes af, når døren til Nordeas nicheafdeling Startup and Growth åbner op på Matrikel 1 på Højbro Plads i det indre København.

Og var det ikke for det schweiziske urværk på venstre håndled og den hvide skjorte, der gemmer sig under striktrøjen, kunne man nemt forveksle afdelingens nye chef, Mikkel Rørvig, med en fra en traditionelt mere kreativ branche.

– Vi er lidt utraditionelle her i vores afdeling, konstaterer Mikkel Rørvig med et smil.

Mikkel Rørvig
At hjælpe fremtidens virksomheder på vej er en af de ting Mikkel Rørvig elsker ved sit job.

Mikkel Rørvig

Bosat: Bor i Hellerup med sin kæreste og tre døtre

Fun fact: Er passioneret bilnørd, og har vel haft 30-35 biler gennem tiden.

Motto: Det her citat inspirerer mig enormt meget: Defeat is not the worst of failures. Not to have tried, is the true failure – George Edward Woodberry

Uddannelse: HD fra CBS, samt uddannelser fra Columbia og Wharton

Karriere: Direktør for Nordea Startup & Growth siden 2020. Har siden han startede i Nordea i 2001 haft forskellige stillinger, bl.a. som Project Manager, og senest som en del af ledelsen i Wealth Management fra 2014-2020.

Skjult talent: Taler flydende svensk efter en del år i Stockholm

Og det er ikke kun afdelingens ’bankmænd’, der skiller sig ud fra normen, de er faktisk også delvist ’brudt ud’ af Nordeas danske hovedsædde i Ørestaden.

– Vi sidder også på Matrikel 1, for også at være en del af iværksættermiljøet rent fysisk, for her sidder både nogle af startupvirksomhederne men i lige så høj grad nogle af investorerne.

Matrikel 1 er et kreativt kontor- og iværksætterfællesskab beliggende i hjertet af København i historiske men topmoderne lokaler på Højbro Plads.

– At vi har valgt også at rykke ind til Matrikel 1 er ’big time’ at skabe noget nyt og gå nogle nye veje, men jeg har det rigtig godt med at gøre det på fundamentet af en stærk spiller som Nordea er, siger Mikkel Rørvig og fortæller videre, at han og teamet fortsat har kontorer i hovedkvarteret.

Egentlig kan det utraditionelle undre en smule, når man hører om Mikkel Rørvigs vej til bordenden for en af Nordeas nicheafdelinger.

Han begyndte nemlig sin karriere i Nordea for snart 20 år siden, dengang banken hed Unibank, og Mikkel Rørvig stadig var teenager.

Mikkel Rørvig
Startup & Growth-afdelingen er en del af et nordisk set up med i alt 35 medarbejdere, hvoraf de fem sidder i Danmark. Her ses Mikkel Rørvig med Max Nielsen, der er en del af det danske team.

Han er i dag 38 år og har siden han som 18-årig startede i en filial i Hvidovre været rundt i en lang række af afdelinger i banken, inden han i oktober sidste år, tiltrådte stillingen som ny chef for Nordeas Startup & Growth-afdeling, hvor han står i spidsen for bankens aktiviteter på iværksætterområdet.

Og han har været vidt omkring i banken, hvor han har siddet med alt fra rådgivning af erhvervskunder i forbindelse med udlandshandel til forretningsudvikling, strategi og skalering, primært indenfor bankens Wealth Management område.

– Man kan sige, at jeg kommer med tre værktøjskasser, den ene er ledelse, den anden er forretningsudvikling, og den tredje er erfaring indenfor investeringsområdet, fortæller Mikkel Rørvig.

Han har i en tidligere stilling og rent privat med venner og bekendte stiftet bekendtskab med iværksætteri og følt sig draget af miljøet og deres agenda.

Mikkel Rørvig
Da Mikkel Rørvig i oktober 2020 satte sig for bordenden af Startup & Growth-afdelingen, valgte han på samme tid at rykke delvist ind i iværksætter- og kontorfællesskabet Matrikel 1 i hjertet af København.

– Det handler jo om at skabe fremtidens virksomheder, og fremtidens arbejdspladser, og den energi, der driver det, er jeg vild med.

Så da stillingen blev slået op, var Mikkel Rørvig ikke et sekund i tvivl om, at han skulle søge den.

– Jeg tænkte: ’det er næsten for godt til at være sandt’. Jeg kunne fortsætte i Nordea og samtidig blive fuldt integreret i det arbejdet omkring startup & growth-virksomheder, fortæller han.

Det der fascinerer

Ud over energien, der driver de iværksættere, som Mikkel Rørvig og hans team arbejder med, er han også fascineret af iværksætternes evne til at se muligheder.

– De kommer ofte med et blankt stykke papir og en god ide, og så klør de bare på og ser ikke alle de udfordringer, de står overfor til at starte med, de kører bare på, fortæller Mikkel Rørvig.

Man kan ifølge Mikkel Rørvig i dag skabe virksomheder, der kan omsætte for flere hundrede millioner på få år. Et resultat, der tidligere tog flere årtier, og det er endnu en faktor, der gør, at han brænder for sit job.

Mikkel Rørvig
I de historiske og dog topmoderne omgivelser i Matrikel 1 bliver Mikkel Rørvig og hans team, her Anders Hovaldt, en del af iværksætter økosystemet.

– Den hastighed og mulighed, som globaliseringen har skabt, er dybt fascinerende.

Han oplever også, at de mange iværksættere, han møder i sit arbejde, tænker globalt frem for lokalt.

– Jeg talte med en af vores iværksættere den anden dag, og spurgte ham, hvad hans ambition var, og det røg bare ud af munden på ham ’verdensherredømmet’, fortæller han grinende.

Mikkel Rørvig er udover at være Nordeas mand Kristinas mand og far til tre døtre, som også motiverer ham i arbejdet med startups.

– Jeg synes også, der er noget smukt over at arbejde sammen med de virksomheder, mine børn skal være en del af i fremtiden, siger Mikkel Rørvig.

Bankens svar på ’Løvens Hule’

Startup & Growth-afdelingen er en del af et nordisk enhed med i alt 35 medarbejdere, hvoraf de fem sidder i Danmark.

Det er en superspecialiseret enhed, der arbejder med hele spektret omkring iværksætteri, hvor Nordea fungerer som en dedikeret businesspartner, man har med på hele rejsen.

– Hvis jeg skulle forklare det for mine forældre, ville jeg sige, at vi er bankens svar på ’Løvens hule’ (populært investerings tv-program på DR), siger Mikkel Rørvig med et glimt i øjet.

Udviklingsmulighederne i de enkelte virksomheder er noget som Mikkel Rørvig og hans team bruger meget tid på at afdække, hvilket blandt andet kræver unikke kompetencer inden for de nye forretningsmodeller, virksomheder som disse oftest opererer med.  

Mikkel Rørvig
Mikkel Rørvig har ikke selv et iværsættergen, men derimod et stort skabergen, der spiller rigtig godt sammen med mange af de folk, han møder i sit arbejde.

– At vurdere en startup er ikke simpel matematik. Vi er inde og kigge på alt fra produkt til marked, hvor langt de er på deres rejse, hvilke investorer de har med, og hvordan deres forretningsplan ser ud samt en del andre faktorer.

Et fælles kendetegn for de startups, Mikkel Rørvig og hans team har taget under deres vinger er ekstremt ambitiøse vækstplaner, internationale planer og en skalérbar forretningsmodel.

Drevet af et skabergen

På trods af Mikkel Rørvigs store fascination og glæde ved iværksætteri, er det ikke en vej, han selv kommer til at gå ned af i traditionel forstand.

– Jeg har ikke et iværsættergen, men jeg har et stort skabergen, og det er også det gen og den energi, der spiller rigtig godt sammen med mange af de folk, jeg møder til hverdag. Vi har det tilfælles, at vi vil skabe noget nyt, rykke ved tingene og flytte status quo, siger han og fortsætter.

– Alt jeg har lavet i banken, har været med til at skabe noget nyt. En stor del af den rolle, jeg har i dag, er også at tage al den erfaring og inspiration fra de virksomheder, vi arbejder med, og tage det med tilbage og fortælle banken, at sådan kan man også gøre. På den måde, udlever jeg mit skabergen i det, jeg gør.

Tekst: Gry Koefoed Foto: Lars Just

Samarbejde med Danish Business Angels

Nordea og Private Banking samarbejder med Danish Business Angels (DanBAN), som er Danmarks stærkeste netværk med flere end 250 ’business angels’, som investerer deres egne penge i start-ups herhjemme og i udlandet. 

DanBAN forbinder kapitalsøgende virksomheder, partnere og privatpersoner, som deler interesse i at skalere ambitiøse vækstvirksomheder. I 2019 investerede DanBANs medlemmer godt en kvart milliard i start-ups. Der afholdes en lang række møder i årets løb, heriblandt medlemsmøder, studieture, temamøder, business angel-uddannelse, samt månedlige pitch events, hvor selekterede kapitalsøgende virksomheder kan søge om at præsentere deres business case og øge chancen for en investering.

DanBAN er et landsdækkende netværk med aktive business angels, som har en minimum investeringsramme på 3 millioner kroner.

DanBAN kan være er relevant for dig, der har en større formue, og som ønsker at være en aktiv medinvestor i mindre, nystartede virksomheder som søger kapital for at vokse.  Læs mere om samarbedet her.

Publiceret 07.04.2021