Innovation

Hurtig omstilling redder virksomheder – og samfundet

Formel 1-teams og støvsugerproducenter – listen er lang over virksomheder, der nu omlægger produktionen for at hjælpe både sig selv og samfundet i den igangværende krise. Vi kigger på nogle innovative eksempler rundt om i verden.

Foto: Mackmyra og Shutterstock

1. England: Smart ingeniørkunst

Det britiske elektronikfirma Dyson, der fremstiller alt fra støvsugere til hårtørrere og luftrensere, har under krisen omstillet sig og har på bestilling af den britiske regering fremstillet 10.000 respiratorer. Et andet spændende samarbejde er opstået mellem ingeniørerne ved UCL, universitetet i London, og Mercedes’ Formel 1-afdeling, som på mindre end ti dage udviklede en maskine, der letter vejrtrækningen hos Covid-19-patienter. I løbet af en måned fik man fremstillet 10.000 maskiner, og dermed kan respiratorerne stilles til rådighed for dem, der virkelig har brug for dem.

2. Sverige: Fra spiritus til håndsprit

Absolut Vodka og Mackmyra er to succesrige svenske spiritusproducenter, der hurtigt indså, at de kunne omstille til produktion af håndsprit. Salget af alkohol er ganske vist gået godt under krisen, men Mackmyra har en stor del af sit salg i mindre butikker i udlandet, og alle planlagte whiskyarrangementer rundt om i Europa blev aflyst. Sammen med Swedish Tonic har man startet Handhälpen, hvor man sælger håndsprit billigt til sundhedsplejen og ældre. Et andet alternativ er at gøre som London-destilleriet 58 Gin, som i en lækker designflaske sælger "luksushåndsprit": Hand gin’itizer.

3. Frankrig: Mere luksuøst tilbehør

Det franske luksuskonglomerat LVMH har brugt sine fabrikker, hvor man til daglig fremstiller parfumer til Christian Dior, Guerlain og Givenchy, til velduftende desinfektionsmidler. Og modehuset Chanel har syet ansigtsmasker på deres fabrikker i stedet for klassiske jakker.

4. Japan: Visir i raskt tempo

Mange virksomheder har hurtigt kunnet lægge om til at fremstille visirer. Det måske største eksempel er elektronikgiganten Sharp, der bruger deres maskiner til LCD-skærme til at fremstille 150.000 plastvisirer om dagen.

5. USA: Mad fra selvkørende biler

Når 90 procent af indbyggerne i byen Irvine i Californien undgår at besøge fødevarebutikker, kommer der et øget pres på e-handelsplatformene for at kunne levere. Derfor er 10 af byens taxier (Hyundai) blevet udstyret med selvkørende teknologi fra kinesiske Pony AI, der arrangerer levering af mad og pakker direkte til kundernes hjem.

Publiceret 31.05.2020