Innovation

Hun er verdens førende iværksætter

Kiran Mazumdar-Shaw

Egentlig burde Kiran Mazumdar-Shaw have haft strålende karrieremuligheder.

Hun har studeret, fulgt sit hjerte og uddannet sig inden for sine to foretrukne hobbyer: øl og vilde dyr. En lidt usædvanlig kombination, men på hendes cv står der faktisk ”ølbrygger” og ”zoolog”.

Ingen af delene var dog nok til at skaffe hende job i Bangalore i Indien, hvor hun voksede op. Begrundelsen – hvis hun fik en – var oftest den samme: ”Vi vil hellere se en mand på den post.” Samme grund gav banken, som ikke ville låne penge ud, da hun ville starte sit eget.

I stedet lykkedes det hende at få nogle venner til at stille med en lille startkapital på 500 dollar. Det blev starten på et fantastisk forretningseventyr, der kulminerede i midten af maj i år, hvor doktor Kiran Mazumdar-Shaw blev udnævnt til verdens førende iværksætter: EY World Entrepreneur of the Year 2020.

Eventyret begyndte i 1978, da hun som 25-årig grundlagde biotekfirmaet Biocon med to medarbejdere. I dag har hun 11.000 medarbejdere og er en af Indiens rigeste med en formue på knap 2,5 mia. kroner.

Biocon er en af Asiens mest succesrige biotekvirksomheder. Dens avancerede forskning og innovative udvikling har givet flere mennesker råd til medicin. For eksempel har millioner af diabetikere i kraft af Biocon fået adgang til billig insulin.

– Grundlæggende handler iværksætteri om at løse problemer. De største muligheder opstår ofte, når det er hårde tider, det er i hvert fald min erfaring.

– Kvinder spiller også en utrolig vigtig rolle i den økonomiske udvikling, men deres bidrag er længe blevet ignoreret, siger Mazumdar-Shaw, som gennem sin fond Biocon Foundation investerer kraftigt for at skabe bedre vilkår i de indiske landdistrikter ved at donere store beløb til uddannelses- og sundhedsprojekter.

Men hun vil bestemt ikke kalde sig selv for filantrop.

– Se mig snarere som en ”medfølende kapitalist”, der brænder for at skabe dybtgående og varige forandringer i samfundet.

Publiceret 08.08.2020