Innovation

Hovedtelefoner læser dine tanker

Massachusetts Institute of Technology driver projektet AlterEgo.

Kan du huske Google Glass? De smarte, digitale briller, der blev lanceret for et par år siden, men som hurtigt duggede til igen og blev lagt ned i skuffen. Sikkert fordi det var svært at forstå, hvilken nytte man havde af dem. De havde ganske vist et indbygget kamera, men behovet for at filme og dokumentere hele livet i realtid var ikke så stort.

Google Glass floppede, men de var alligevel starten på en revolution af intelligente AI-produkter, som nu er på vej ud på markedet. Produkter, som vi kan bære med os, og som problemfrit interagerer med hverdagen – ogmest hotte lige nu er "hearables".

Små, smarte, stemmestyrede hovedtelefoner, der giver os mulighed for at være koblet op hele tiden og have adgang til alverdens oplysninger på Googles platforme. En udvikling, som vi kun lige har set begyndelsen af.

I en ikke alt for fjern fremtid tror forskerne endda, at vi ikke engang skal åbne vores mund for at styre vores "hearables" – det er nok, at vi koncentrerer os og tænker en tanke, og så sendes der f.eks. en kommando til ens egen computer om at besvare en e-mail. Eller vi kan ved hjælp af tankeoverførsel bede hjemmerobotten om at rydde op i køkkenet.

Verdens førende inden for denne forskning er Massachusetts Institute of Technology, MIT, som driver projektet AlterEgo. Via en tynd stålbue, der går rundt om øret og ned langs kæbebenet, opfanges hjernens elektriske signaler. Når brugeren koncentrerer sig, aktiveres værktøjet fra AlterEgo, og vil ifølge forskningsrapporterne kunne læse, hvad der sker i hovedet på os.

Projektet er endnu i sin vorden, og der er stadig en række udfordringer, der skal løses. Eller som forskerne selv bemærker: "Den sværeste nød at knække er nok den, at vi mennesker kan kontrollere, hvad vi siger, men vi kan ikke altid kontrollere vores tanker."

Publiceret 12.08.2019