Kultur

Hører du til den korttidssovende elite?

”Jeg sover kun fire timer hver nat,” kunne nogen stolt finde på at prale på arbejdet. Så kom søvnforskningen, der sagde, at alt under syv timer i døgnet er uacceptabelt, ja, direkte skadeligt og endda værre end rygning, med højere dødelighed og overvægt som følge.

Men der er faktisk dem (en til tre procent af befolkningen), der kan klare sig med ekstremt lidt søvn.

Denne ”korttidssovende elite” falder i søvn efter midnat, står op efter nogle få timer og klarer sig den følgende dag uden hvile eller en lur. De er effektive, højtydende, optimistiske og sociale. De har høj forbrænding og er slankere end gennemsnittet.

– Af hundrede personer, der tror, de har brug for meget lidt søvn, er det kun fem, der virkelig har det.

Ingen ved dog, hvor mange der virkelig er af disse korttidssovere.
– Af hundrede personer, der tror, de har brug for meget lidt søvn, er det kun fem, der virkelig har det, siger psykiater og søvnforsker Daniel J. Buysse til Wall Street Journal.

Nogle studier antyder, at korttidssoverne endda er lidt maniske.
– De her mennesker taler hurtigt. De stopper aldrig. De er altid på vej frem, fortsætter dr. Buysse. – Det kan være en form for hypomani.

Et forskerteam ved University of California San Francisco har fundet en genforandring hos to korttidssovende slægtninge, men det er ikke så enkelt, at et gen afgør, hvor meget søvn mennesket har brug for. Det drejer sig om en kombination af mange forskellige ting.
– Mit langsigtede mål er at manipulere søvnen uden at risikere sundheden, siger genforsker Ying-Hui Fu til Wall Street Journal.

Vi kan alle have brug for flere vågne timer, også selv om vi kun bruger dem til at se film.

Leonardo da Vinci og Benjamin Franklin siges at have haft for travlt til at sove. Det gjaldt også Winston Churchill og Thomas Edison – men en svaghed for at holde siesta diskvalificerer dem som ægte korttidssovere.

Både Donald Trump og Barack Obama siger, at de ikke har brug for meget søvn, henholdsvis fire og seks timer, hvilket mange seniorledere også påstår.

Hvorvidt alle disse mennesker er ægte korttidssovere, ved vi ikke. Men dem, der bare ikke kan finde tid til at sove ordentligt og prøver at indhente det på ferien eller i weekenden – de er stressede og risikerer at skulle betale for de ekstra timer. Med deres helbred.

Foto: Shutterstock

Publiceret 30.01.2020