Økonomi

Hav is i maven, når aktiemarkedet svinger op og ned

Historiske data prikker hul i myterne om, at man skal tage fortjenesten hjem, når aktierne topper, og skille sig af med sine aktier, når markedet falder. I stedet skal man parkere følelserne og lade logik og fornuft drive investeringerne.

Nordea fortsætter sin afprøvning af myter om investeringsmarkederne, og denne gang har vi testet et par meget gængse myter om, hvordan man som investor skal forholde sig i turbulente tider.

Den seneste måned på aktiemarkedet har været præget af både nye rekordniveauer og usikkerhed med fald til følge. Senest har vi været vidner til, hvordan den kinesiske ejendomsgigant Evergrande gjorde investorer nervøse i en grad, vi ikke har set længe. For siden corona-bunden er vi  blevet vant til en vis rygvind til aktier. I USA har aktiemarkedet fx i løbet af blot 354 handelsdage fordoblet sin værdi, siden aktierne var på det laveste under pandemien. Det er en udvikling, der normalt tager over 1.000 dage.

Og det kan få mange investorer til tænke, at de hellere må få solgt deres aktier i en fart - ud fra logikken, at når det går rigtig godt i samfundet, så må sandsynligheden for, at det pludselig vender og kommer til at gå mindre godt, være stor. 

- Jeg kan sagtens forstå, hvis investorerne tænker højt at flyve, dybt at falde. Men selv om det virker logisk, så er det faktisk ikke sådan, aktiemarkedet fungerer. I økonomien har gode tider det med at avle gode tider. Og derfor er det, i modsætning til hvad mange tror, en vinderstrategi at investere, når markedet er på toppen, fortæller seniorstrateg i Nordea Simon Kristiansen, der sammen med sine kollegaer lægger bankens investeringsstrategi.

Simon Kristiansen, seniorstrateg i Nordea
Simon Kristiansen, seniorstrateg i Nordea. Foto: Jacob Nielsen

Myte 1: Tiden arbejder for dig

Svar: SANDT! Tiden er din ven, og uanset hvor uheldig din timing end måtte have været, har ingen investorer med en horisont på mere end 12 år historisk set lidt tab, når de har investeret i det brede, globale aktiemarked.

Myte 2: Invester aldrig det hele på én gang

Svar: FALSK! Nej, du skal som hovedregel ikke sprede dine investeringer over tid.

Myte 3: Vent på en nedgang

Svar: FALSK! Nej, du skal ikke vente. Tiden du bruger på at vente er spildt afkast, du kunne have fået.

Myte 4: Skynd dig væk, når markedet slår rekord

Svar: FALSK! Man skal ikke sælge, når aktiemarkedet sætter nye rekord, men tværtimod investere. Gode tider har det med at fortsætte på aktiemarkedet, og der er et merafkast at hente, hvis man forbliver investeret.

Myte 5: Red stumperne, når markedet falder

Svar: FALSK! Når markedet falder, skal man ikke sælge alle sine aktier. Sandsynligheden for et positivt afkast er som minimum det samme – og endda ofte større efter et fald i markedet.

Myte: Skynd dig at sælge, når markedet slår rekord

I løbet af de seneste fem årtier har der været 176 rekorder på det globale aktiemarked, og her viser tallene, at hvis man har købt aktier på de toppe og holdt sin investering i ét år, så vil man otte ud af 10 gange – på tværs af alle 176 rekorder – have genereret et positivt afkast.

- Og ikke nok med det. Man har også fået et afkast, der er højere, end hvis man investerede på alle andre tidspunkter. Så at man skal sælge, når markedet topper, er en myte, som ikke holder vand, siger Simon Kristiansen.

Tværtimod er det altså en vinderstrategi at investere på toppen af et aktiemarked. Forklaringen er, at aktierekorden kommer, fordi det går rigtig godt i den underliggende økonomi. For når fremtiden ser lovende ud, er vi villige til at betale højere pris for aktier.

- Når aktiemarkedet sætter rekord, så er det, fordi de ting, der betyder noget for aktiemarkedet – økonomien og virksomhedernes indtjening – klarer sig godt. Og det momentum, som bygges op, forsvinder ikke, men har det historisk set med at fortsætte i rum tid. Det er simpelthen et lokomotiv, der ikke taber fart lige med det samme, siger Simon Kristiansen.

Myte: Red stumperne, når markedet falder

En anden myte går på, at når markedet falder, så er det en god idé at sælge ud af sine aktier, inden man taber alle pengene. Men også det er – ja, en myte.

- Data viser, at sandsynligheden for et positivt afkast som minimum er det samme og ofte større efter et fald i markedet, siger Simon Kristiansen og tilføjer:

- Selvfølgelig er der eksempler på store fald i markedet som under coronakrisen. Men i løbet af de 50 år, vi har analyseret, sker det meget sjældent. Generelt er det mindre fald, der har domineret, og at reagere på baggrund af dem er altså en dårlig ide.

Skelne mellem myter og misforståelser

I det hele taget gælder det om at ikke at lade følelserne tage for meget over, men derimod lade sine investeringer være drevet af logik, fornuft og rationale.

- Det er helt forståeligt, at det er svært at parkere følelserne, når man investerer. Men disse to myter viser tilsammen meget godt, at man skal passe på ikke at lade følelserne drive sin investering. I stedet skal man kigge på historikken, og hvad der er bevis for i tallene og så huske at være lidt langsigtet. Det vil sige, at man ikke skal kigge for meget på små fald og midlertidige rekorder, men holde fast i den investeringsstrategi, man har lagt. Det lønner sig på sigt, siger Simon Kristiansen.

Investeringsverdenen er fuld af anekdoter, men med evidens i data for de globale aktier fra 1969 og frem til 2020 bliver det forhåbentligt nemmere at navigere både nu og fremover.

- Det er ikke den sidste aktierekord, vi møder, og hvis markedet skulle falde fem procent, så er det heller ikke sidste gang, det sker. Aktiemarkedet går op over tid, men ikke i en lige linje og her er det godt at vide, hvad der er klogt at gøre, når der kommer små bump på vejen.  Med de her tal i hånden har man som investor nu mulighed for at skelne mellem myter og misforståelser, afslutter Simon.

Text: Sanne Opstrup Wedel


Aktiemarkedet og "timing" er en af de største kilder til usikkerhed og endda myter blandt investorerne. I vores første analyse dykkede vi ned i tre meget gængse myter om timing og vurderede dem på baggrund af 50 års historisk data. Du kan hente hele analysen her.

Publiceret 04.10.2021