Økonomi

Gigantiske gaver for en bedre verden

MacKenzie Bezos

I begyndelsen af sommeren kom nyheden, at MacKenzie Bezos, der for nylig blev skilt fra en af verdens rigeste mand og grundlæggeren af Amazon, Jeff Bezos, skænkede halvdelen af sin formue til velgørenhed. Den astronomiske sum på 17 milliarder dollars skal bruges til filantropiske formål og er en del af den verdensomspændende bevægelse The Giving Pledge, der blev indledt i 2010. Det var nemlig i august det år, at 40 af Amerikas rigeste par og enkeltpersoner mødtes, tilskyndet af Bill og Melinda Gates samt superinvestoren Warren Buffett.

Andre, der har lovet at forære mere end halvdelen af deres formue væk:

Mark Zuckerberg og Priscilla Chan – har lovet at skænke 99 procent af alle deres Facebook-aktier bort.

Richard Branson – superiværksætter, der påtænker at bruge sin formue på 4 milliarder dollars til at hjælpe andre iværksættere, der arbejder for verdens ve og vel.

Brian Chesky – med sine 38 år er Airbnb’s grundlægger en af de yngste på listen. Er gået fra bogstaveligt talt at være hjemløs til at have en formue på 3,5 milliarder dollars.

Barry Diller og Diane von Furstenberg – da The Giving Pledge blev startet i 2010 var modeikonet og mediegiganten blandt de første til at underskrive.

Sheryl Sandberg – erhvervslivsprofil og Facebooks operative chef, der vil bruge sin formue på 1 milliard dollars til at fremme mangfoldighed i erhvervslivet.

George Lucas – da Star Wars-skaberen solgte sit selskab Lucas Film til Disney, forpligtede han sig til at donere det meste af salgsprisen på 4 milliarder dollars til velgørenhed.

Men de kreditværdige deltagere mødtes ikke for at give hinanden gode råd om, hvordan man får sine penge til at yngle, men for at afgive et løfte og få en anden form for fortjeneste. Konceptet The Giving Pledge – Gaveløftet – var født. Kontrakten går i al korthed ud på at skænke mindst halvdelen af sin formue til velgørenhed.

I dag har gavemodellen spredt sig. Mere end 200 milliardærer, fra 27 af verdens lande, har skrevet under på aftalen. Blandt de områder, som midlerne er gået til, er bekæmpelsen af fattigdom, forbedring af kvinders og pigers muligheder i verden og arbejdet for et bæredygtigt miljø. I Norden er det hidtil kun den norske hedgefond-profil Nicolai Tangen og hans kone Katja Tangen, der har hægtet sig på, samt Aker-chefen Kjell Inge Røkke med familie.

Hvori består så gevinsten for giverne? En gaveaktivitet som denne og ægte filantropisk generøsitet kan selvfølgelig hjælpe akut ved katastrofer og uregelmæssigheder. Men derudover mener The Giving Pledge, at de finansielle muskler, der frigøres, kan fremme vigtige innovationer og fremskridt. Værktøjer for en bedre verden på både kortere og længere sigt, for alle med eller uden milliarder på lommen.

Publiceret 08.07.2019