Økonomi

Fuldt hus til Biden

Med den overraskende sejr i delstaten Georgia kontrollerer demokraterne nu begge kamre i USA’s lovgivende forsamling. Det baner vejen for præsident Biden og øger på kort sigt sandsynligheden for nye hjælpepakker, som skal genoprette den trængte amerikanske økonomi. Vi ser på, hvad det vil betyde for aktierne.

Den afgående Trump-regering er et afsluttet kapitel fra et markedsmæssigt synspunkt, og efter et tæt valg i Georgia står demokraterne nu tilbage som de helt store vindere. Højst overraskende vandt partiet de to pladser i Senatet, som manglede at blive afgjort. Med sejren er Senatet nu lige delt mellem demokrater og republikanere, hvilket giver kommende vicepræsident Kamala Harris den afgørende stemme. Dermed er en ”blå bølge”, hvor demokraterne holder både Det Hvide Hus og Kongressen, en realitet.

”Virkeligheden er dog, at Joe Biden stadig er begrænset af et meget snævert flertal. Han risikerer, at mere midtsøgende demokrater vil stemme imod partiets linje på nogle af hans mere gennemgribende forslag. For aktier vil et ideelt scenarie være det, hvor hans ekspansive finanspolitik (fx øget stimulans til husholdninger og virksomheder) stemmes igennem Kongressen, mens forslag, som øger det regulatoriske pres som fx lovforslag om øget miljøregulering eller højere selskabsskatter, bremses af demokraterne selv,” lyder analysen fra chefstrateg Andreas Østerheden.

Andreas Østerheden, chefstrateg

Vejen synes banet for øget stimulans

Han understreger, at det endnu er for tidligt at sige, hvordan de mere midtsøgende demokrater ender med at stemme. Øverst på Bidens agenda, når han 20. januar møder ind på kontoret, er at få løftet den amerikanske økonomi ud af pandemien.

”Vi har set en klar vilje blandt demokraterne til at forhandle en betydelig hjælpepakke igennem, og den blå bølge har markant øget sandsynligheden for, at det vil lykkes her i første halvår af 2021,” siger Andreas Østerheden.

Han vurderer, at det på papiret vil være gunstigt for både væksten og dollaren, da det kan føre til en hurtigere genstart af den amerikanske økonomi. Dermed vil det også være gunstigt for aktiemarkederne, idet virksomhedernes indtjening typisk stiger sammen med den økonomiske aktivitet. Omvendt er potentialet meget begrænset for sikre obligationer, i takt med at renterne stiger, påpeger Andreas Østerheden.

”Udsigten til, at vi med demokraternes flertal i begge kamre ser ud til at slippe for et hundeslagsmål mellem de to politiske fløje, er positivt for aktierne, og det understøtter vores hovedscenarie, hvor vi forventer, at afkastet fra aktierne skal overgå 2020 og ligge i niveauet 10-15 pct.”  
Historisk anses republikanerne for at være mere markedsorienterede, mens demokraterne mener, at den føderale regering skal spille en større rolle i forhold til indkomstfordelingen og omfordeling via skatterne.

”Ser vi på den historiske udvikling, har forskelle i selskabsskatten ikke haft en langvarig effekt på virksomhedernes indtjening, som for S&P 500-selskaberne har været støt stigende over de seneste 70 år. I samme periode har selskabsskatten været på alt mellem 20 pct. og 50 pct. Vi kan ikke se en nævneværdig forskel i afkastet på aktier før og efter hhv. skattelettelser og skattestigninger,” siger Andreas Østerheden.

Af Thomas Engelsmann

Publiceret 14.01.2021