Bæredygtighed

Fremtidens hus er bygget af træ

Oops! Please enable marketing cookies to view content like this from Nordea

Mjøstårnet. Kilde: Woodify. Arthur Buchardt/AB Invest AS. HENT AS, Voll Arkitekter. Woodsafe Timber Protection AB. VJUS AS

Er det efter et århundrede på tide med et comeback for træ i flerfamiliehuse og kontorer? Om sølle 30 års tid – i 2050 – anslås jorden at bestå af 10 milliarder mennesker, hvoraf to tredjedele vil bo i byerne. Der skal bygges i højden og uden det nuværende klimaaftryk. Løsningen hedder træ og betyder stadigt flere ingeniører og arkitekter. 

Nu er det ikke et hvilket som helst tømmer, som tilhængerne af træ tror på. Men Cross Laminated Timber (CLT): Elementer af træ sammenlimet i vinkler (lidt som meget tyk krydsfiner), der både er holdbart og brandbestandigt. Det hævdes, at CLT skulle kunne reducere en skyskrabers miljøpåvirkning med 75 procent. 

Men hvad med skovhugsten, vil mange sikkert spørge? Og hvor højt kan man bygge med træ? Verdens højeste træhus, det norske Mjøstårn, som stod klar i marts 2019, måler 85 meter. Det er intet i forhold til den 527 meter store stål- og betongigant Willis Tower i Chicago, der rejser sig som et stenbyens symbol på de træbygningsbegrænsninger, Chicago indførte efter den ødelæggende brand i 1871. For ikke at tale om Burj Khalifa i Dubai på 828 meter.

Svaret er, at man KAN bygge høje træhuse. I London planlægger man nu Oak Tower 1 og 2 oven på The Barbican. Højden? 300 meter. Og i Tokyo er man ved at tegne et 350 meter højt træhus. Diskussionerne og højdeeksperimenterne fortsætter.


Nu bygger vi højhuse i træ – planlagte bygninger

BygningEtagerBy
River Beach Tower80Chicago
Oakwood Tower80London
W350 Project 70Tokyo
Timber Towers60Philadelphia
Sidewalks Lab50Toronto
The Spar48Portland
Trätoppen40Stockholm

Publiceret 11.11.2019