Innovation

Flyvende Cadillac

Hård morgentrafik på vej til arbejde? Glem vejene, det er i luften, det sker. General Motors og andre motorgiganter er i gang med små flylignende, eldrevne personbiler.

cadillac evtol

Flyvende biler har været en drøm siden 1950'ernes tegneserier med rumhelten Jens Lyn. I General Motors’ tilfælde drejer det sig om en Cadillac-mærket eVTOL (electrical Vertical Take-Off and Landing), et fartøj, der kan starte og lande lodret som en helikopter.

Det kan rumme én person, drives af et 90 kWh-batteri og har en tophastighed på 90 km/t. Meget mere har General Motors ikke afsløret om den dronelignende prototype, der havde premiere i februar i år.

Men de er ikke de eneste på flybil-himlen. Amerikanske Archer Aviation har tidligere meddelt, at de sammen med Fiat Chrysler Automobiles også er ved at udvikle en eVTOL. Hyundai har indgået et samarbejde med Uber om en flyvende taxi frem mod 2028, men Uber har dog solgt sin andel længe før første take-off.

Og hvem ser ikke frem til en tur i Aston Martins science fiction luksusfartøj Volante Vision? Det udvikles sammen med blandt andre Cranfield Aerospace Solutions og Rolls-Royce – dog ikke bilmærket, men det firma, der fremstiller jetmotorer til moderne fly.

Publiceret 03.03.2021