Økonomi

Er guld en god investering?

Guld kan mange ting, men som investeringsobjekt rummer det en fundamental svaghed, forklarer chefstrateg Andreas Østerheden

Foto: Shutterstock

Gennem menneskehedens historie har vi været fascineret og tiltrukket af guld. I årtusinder har det gyldne ædelmetal, grundstof nr. 79 i det periodiske system, været brugt som betalingsmiddel, og helt frem til 1970’erne, hvor vi forlod guldstandarden, var det globale monetære system tæt bundet op på mængden af guld i verden. Under corona-krisen har guld fået lidt et comeback, men er det også en god investering? Det har vi spurgt chefstrateg Andreas Østerheden om.

Chefstrateg Andreas Østerheden

”Som aktivklasse har guld nogle egenskaber, som kan virke tillokkende i turbulente tider. Historisk så stiger interessen for guld i krisetider, og derfor har vi også set prisen på guld tage nogle kraftige hop opad under corona, hvor mange private investorer har søgt ly i guld. Det handler i bund og grund om at sikre sine værdier og om frygten for at lide tab.”

Når talen falder på guld, er det første vi tænker på formentligt de guldsmykker vi gemmer i skufferne – eller måske den klassiske guldbarre, som vi nok har set på film, men på de finansielle markeder er ”papirguld” mange investorers foretrukne valg; dels slipper for at tænke over opbevaring, og dels fordi det typisk følger prisen på det fysiske guld.

Hvordan er guld som investering?

”Som langsigtet investering anbefaler vi ikke guld. Når vi ikke har guld i porteføljerne skyldes det bl.a., at guld har en fundamental svaghed, sammenlignet med de øvrige aktivklasser: Nemlig, fraværet af den risikopræmie man får ved aktier og obligationer. Aktier giver dividender og kursstigninger og obligationsejeren får en løbende rentebetaling. Dertil kommer det mere praktiske. Ved guld skal man i visse tilfælde betale andre penge for at opbevare det. På lang sigt er guld ikke noget vi anbefaler, at man har i porteføljerne, men i perioder på kort sigt kan det godt give mening for den enkelte.”

Er guld så en god forsikring mod inflation?

”På kort sigt, ikke nødvendigvis. Historien viser dog, at har man en investeringshorisont på 100 år eller mere, så har man med guld bevaret sin købekraft over tid. Flertallet af investorerne har dog større ambitioner end blot at se sin formue holde værdien, de vil også gerne se den vokse over tid.”

… Så hvad er dit bedste råd?

”Den bedste langsigtede investering man kan gøre sig i guld, er, at købe det til én man holder af. Nu har jeg jo ikke været gift længe, men det er lige her på ringefingeren, at jeg har gjort min bedste investering i guld.”

Publiceret 02.07.2020