Bæredygtighed

Energipositive huse

I byggebranchen foregår en del innovationsarbejde for at mindske CO2-udledningen. Nogle af dem, der går i front for udviklingen, er de norske stjernearkitekter i Snøhetta, der arbejder på kun at tegne energipositive bygninger – dvs. huse, der producerer mere energi, end de bruger i hele deres levetid.

Med ikoniske værker som Oslos Operahus og nu senest en undervandsrestaurant i det norske Sørlandet er Snøhetta kendt som et af verdens mest nyskabende og spændende arkitektkontorer. Skiftet over mod energipositive bygninger vil ske i løbet af de næste 20 år, og det er et helt naturligt skridt.

– Klimaforandringerne er meget akutte. Hvis vi skal blive CO2-negative, skal vi begynde at producere ren energi fra første byggedag, og dér er solenergi en naturlig kilde, siger Snøhettas grundlægger Kjetil Thorsen.

Snøhetta vurderer, at 85 procent af en bygnings klimaaftryk kommer fra byggematerialerne og selve opførelsen. De resterende 15 procent opstår gennem resten af den tid, bygningen står.

Det realistiske tidsrum, i hvilket en bygning kan være energipositiv, er 60 år. Det tager seks år for en væg af solceller at "tjene sig selv ind". Men takket være nanoteknologisk udvikling af solcellepaneler, hvor mindre overflader kan fange meget mere sollys, regner man med, at det kommer til at gå meget hurtigere end som så.

Publiceret 27.04.2020