Økonomi

En ulv i kashmir

Han er kendt for en champagneboblende, skræddersyet livsstil, for sin store kunstinteresse og kontante forretningsførelse.

Bernard Arnault
La dolce vita: Bernard Arnault er manden bag luksus- og modekonglomeratet LVMH. Et forretningsimperium, der har gjort ham til en af verdens tre rigeste. Foto: Jamel Toppin/The Forbes Collection via Contour RA by Getty Images

Men hvem er han egentlig, den 72-årige franskmand, der leder luksus- og modekonglomeratet Moët Hennessy - Louis Vuitton, og som sammen med Amazons Jeff Bezos og SpaceX- og Tesla-grundlæggeren Elon Musk – alt efter den aktuelle aktiekurs – skiftes til at toppe magasinet Forbes’ liste over verdens rigeste? Her er Bernard Arnaults liv og karriere i fem dele.

Begyndelsen i Roubaix. Bernard Arnault så dagens lys i en velhavende familie i den lille franske by Roubaix, nær den belgiske grænse. Moderen Marie Josèphe prægede sønnen på flere måder: Hun fik ham til at tage klavertimer, og hun delte sin fascination for modehuset Dior med ham, har Arnault fortalt. Hun vidste ikke, at hendes søn en dag ville eje Christian Dior. Faren Jean Léon var producent og ejede byggefirmaet Ferret-Savinel, hvor Arnault begyndte sin karriere i 1970'erne – efter at have taget en civilingeniøreksamen.

Dior kosmetikbutik
Eventyret begyndte, da Bernard Arnault fik muligheden for at købe Christian Dior. Foto: Shutterstock

Imperium med over 75 luksusmærker. Arnault begyndte sin karriere i modeverdenen i 1985 ved hjælp af et lån fra farens firma. Pengene brugte han til netop at købe Christian Dior. Derefter trådte han ind i det, der skulle blive  luksus- og modekoncernen Moët Hennessy - Louis Vuitton (LVMH), hvor han har været adm. direktør, bestyrelsesformand og storaktionær siden 1989.

LVHM har været stærk på børsen de seneste år. I slutningen af maj, da Arnault indtog førstepladsen på Forbes’ liste over verdens rigeste, blev han anslået til at være god for, hvad der svarer til ca. 1.100 mia. kr.

Udover Dior ejer LVMH blandt andet modehusene Christian Lacroix, Celine, Givenchy, Fendi og Marc Jacobs. Champagnemærkerne Moët og Dom Pérignon er også i porteføljen, ligesom cognacproducenten Hennessy og det skotske whiskydestilleri Glenmorangie. Eksklusive hoteller og restauranter, urmærket Tag Heuer, kosmetikkæden Sephora og smykkeproducent Bulgari er tillige blandt varemærkerne – ligesom det traditionsrige franske stormagasin Le Bon Marché. Sidste vinter skabte Arnault overskrifter med overtagelsen af det klassiske amerikanske smykkefirma Tiffany.

Forretningsmanden har også indskrevet sig i kunsthistoriebøgerne gennem oprettelsen af Louis Vuitton Foundation, et museum for samtidskunst i Paris. Den spektakulære museumsbygning, tegnet af den amerikanske arkitekt Frank Gehry, blev beskrevet som "en sky af glas", da den slog dørene op i 2014. Arnaults private kunstsamling omfatter værker af Claude Monet, Jean-Michel Basquiat, Damien Hirst, Maurizio Cattelan, Andy Warhol og Pablo Picasso.

Louis Vuitton Foundation kunstmuseum og kulturcenter
Den kunstinteresserede Bernard Arnault har grundlagt Louis Vuitton Foundation, et parisisk museum for moderne kunst, der beskrives som ”en sky af glas”. Foto: Shutterstock

Børnene er far op ad dage. Bernard Arnault er i sit andet ægteskab og har fem børn. Den klaver- og tennisspillende franskmand siges at have kurtiseret sin nuværende kone, den canadiske koncertpianist Hélène Mercier, ved selv at spille stykker af Frédéric Chopin. De blev gift i 1991.

Mindst fire af Arnaults børn ser ud til at ville følge i deres fars fodspor. Hans ældste satter, 46-årige Delphine, fra det 17 år lange ægteskab med franske Anne Dewavrin, har været chef for Louis Vuitton siden 2013. Før det arbejdede hun for Christian Dior, hvor hun blandt andet rekrutterede stjernedesigneren Raf Simons.

43-årige Antoine, som har samme mor, er direktør for herremodehuset Berluti og gift med den russiske supermodel Natalia Vodianova.

Sammen med Hélène Mercier har Arnault 29-årige Alexandre, der lige er flyttet til New York og er begyndt at arbejde hos Tiffany. Før det var han direktør for Rimowa, der fremstiller eksklusive rejsetasker. Hans lillebror Frédéric, 26, blev direktør for Tag Heuer sidste år.

21-årige Jean er den eneste, der ikke er trådt ind i familievirksomheden – endnu.

Venter en magtkamp i familien? Det er ikke usandsynligt. Flere af børnene virker ivrige efter på sigt at overtage og lede familieimperiet. Men i øjeblikket holder de sammen og bedyrer, at deres far har masser af energi og ikke agter at lade sig pensionere de kommende årtier.

Arnaults arbejdsdage begynder med klassisk musik og nyheder og varer mere end 12 timer. Hver lørdag besøger han op til 25 butikker – ifølge Forbes både sine egne og konkurrenternes. 

Han tager sin forretning meget alvorligt. Arnault har sagt, at han viderefører den franske kulturtradition, der kan føres tilbage til 1700-tallets Versailles og dronning Marie Antoinette. Og han mener, det er vigtigt, at hans gruppe af virksomheder kontrolleres af en fransk familie.

Panoramaudsigt over Notre-Dame de Paris, der bliver restaureret
Da Notre-Dame skulle genopbygges efter branden, donerede Bernard Arnault €200 mio. til restaureringen. Foto: Shutterstock

Kontroverserne: ulv og skattesnyder? Arnault er nok en kreativ forretningsmand, men han er også benhård, hvilket har givet ham øgenavne som "The Terminator" og "Ulven i kashmir". Kort efter overtagelsen af Christian Dior fyrede han f.eks. 9.000 personer på én gang.

Trods sin stolte franske arv er Arnault ikke særlig vild med franske skatter. Hans gentagne mislykkede forsøg på at blive belgisk statsborger har skabt overskrifter og beskyldninger om skatteflugt i hjemlandet. Desuden fik modemilliardæren på hattepulden, da han donerede €200 mio. (knap 1,5 mia. kr.) til genopbygningen af katedralen Notre-Dame, der blev ødelagt af brand i 2019. Den store sum var en torn i øjet på aktivister, især protestbevægelsen De Gule Veste, der har engageret sig i kampen mod økonomisk uretfærdighed.

Arnaults kortvarige, såkaldte "bromance" med den daværende amerikanske præsident Donald Trump samme år fik også mange til at hæve øjenbrynene. Med rygklap og smil indviede de to mænd en ny håndtaskefabrik, som Louis Vuitton åbnede i Texas – kun få dage efter, at Trump havde fritaget læderprodukter fra de europæiske varer, som han ville belægge med straftold.

Publiceret 01.11.2021